Vanliga frågor kring ReFerm

ReFerm är en fermenterad havredryck, utvecklad för att stärka din tarm. ReFerm är en kostbehandling för IBS och ulcerös kolit, och du dricker den som ett komplement till din vanliga kost.

ReFerm innehåller bland annat kortkedjade fettsyror som är tarmcellernas främsta näringskälla. Tarmcellerna bygger tarmslemhinnan och minskar risken för läckande tarm. En tät tarmslemhinna är viktig för din hälsa, och hindrar bakterier och andra mikroorganismer från att tränga ut i kroppen.

ReFerm innehåller även kostfiber och viktiga näringsämnen som påverkar tarmfloran och kan ha en hämmande effekt på inflammationsskapande mikroorganismer.

Läs mer här

ReFerm innehåller vatten, havremjöl (från svensk havre), maltmjöl av korn, sojalecitin och mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v.

När havren fermenteras med hjälp av mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v bildas de kortkedjade fettsyror som är tarmcellernas främsta näringskälla.

ReFerm innehåller även kostfiber och laktobaciller.

Det beror på din diagnos. Om du har IBS rekommenderar vi att du dricker två förpackningar per dag den första månaden. Därefter en förpackning om dagen i 3-4 månader eller så länge du tycker det behövs. Om du har ulcerös kolit rekommenderar vi att du dricker två förpackningar per dag i minst 6 månader. 

Läs mer om dosering här

Om du vill tillföra laktobaciller och kortkedjade fettsyror i förebyggande syfte kan du dricka 1 förpackning om dagen under 14 dagar. Sen kan du med fylla på med laktobacilleroch näringsämnena till tarmslemhinnan med jämna mellanrum, förslagsvis 3-4 gånger per år. Vi har sett att halten lactobaciller har sjunkit i tarmen efter tre månader, så då kan det vara lämpligt att fylla på med kortkedjade fettsyror, andra fermenteringsämnen och laktobaciller igen under en 14-dagarsperiod. Andra väljer att konstant inta ReFerm var tredje dag som en del av kosten. 

ReFerm ska alltid drickas på ”tom” mage – helst en timme innan frukost. Tar du två förpackningar om dagen rekommenderar vi att du dricka den andra en timme innan du äter kvällsmat.

Läs mer om dosering här

För dem med symtom på tarminflammation, IBS, och liknande rekommenderar vi att vänta en timme både innan och efter intag för att fermenteringsämnena ska tas upp av tarmslemhinnans celler. Tarmslemhinnan är precis som resten av den mänskliga kroppen. Den föredrar snabba kolhydrater såsom socker. Sockret tränger sig alltså före och kroppens celler ”festar” istället för att få i sig andra näringsämnen. ReFerm är relativt mättande och kan intas som en (första) frukost.

Om du inte vill eller kan vänta går det också att inta ReFerm tätare inpå frukosten. Vänta i 10 - 20 minuter innan frukosten.

Nej. ReFerm är ett patenterad livsmedel innehållande fermenterade viktiga näringsämnen för en robust tarmhälsa. ReFerm klassas inte som läkemedel.

Reglementet säger att vi måste uppmana att dricka ReFerm under medicinsk övervakning.  

Om du har svåra tarmrelaterade symtom är det givetvis lämpligt att låta en läkare undersöka dig. I första hand bör en svårare sjukdom uteslutas. Rätt diagnos ger möjlighet till rätt behandling.   

IBS är ingen sjukdom med kliniska orsaker utan snarare som ett syndrom, för vars symtom man kan söka lindring. Vanligast är symtomlindring genom kosten.  

ReFerm är en kostbehandling där näringsämnen tillförs för att stärka och balansera tarmslemhinnan och tarmfloran. Inom en vecka brukar de flesta märka en förändring och välja om de vill fortsätta eller inte. För dem som inte har tarmrelaterade problem kan man dricka ReFerm i förebyggande syfte.

FSMP. ”Food for Special Medical Purposes”, är livsmedel för personer som har en försämrad förmåga att ta upp vissa näringsämnen genom vanliga livsmedel.

Kostbehandlingar kan ge symtomlindring. ReFerm är en kostbehandling av IBS och ulcerös kolit.

ReFerm innehåller kortkedjade fettsyror och andra molekyler som bildas vid mikrobiell fermentering. Kortkedjade fettsyror är främsta näringsämnet till tarmens slemhinna. Det är bra att stärka tarmslemhinnan och även förebygga en läckande tarm, då bakterier kan tränga ut ur tarmen och in i kroppen.

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är vanligt förekommande. Symtomen kan vara väldigt besvärliga. IBS ger magont och diarré och/eller förstoppning, men det finns även andra symtom som kan kopplas till en inflammerad tarm: trötthet, ledont, huvudvärk, torra slemhinnor, dålig sömn samt humörsvängningar.

Misstänker du att du lider av IBS bör du alltid kontakta vården.

Ja. ReFerm är en fermenterad havredryck, utvecklad för att stärka tarmhälsan. Du kan dricka den som ett komplement till din vanliga kost och den ger ingen negativ påverkan på ditt immunförsvar.

Läs mer här

Vi brukar hävda att ReFerm främst lämpar sig för personer som lider av IBS med diarré och IBS med omväxlande diarré och förstoppning. Har du IBS och är förstoppad kan du ändå dricka ReFerm, men då bör du komplettera med laxerande medel.De kortkedjade fettsyrorna i ReFerm tillför näring till tarmslemhinnan oavsett symtom.Läs mer här

Lecitin innehåller fosfatidylkolin, ett ämne som är nödvändigt för barriärfunktionen hos tarmslemhinnan. En förbättrad barriärfunktion gör tarmen mer motståndskraftig.

Fosfatidylkolin som vi använder är extraherad ur sojalecitin och är av mycket hög kvalitet, vilket innebär att det nästan inte finns några andra komponenter kvar av sojan.

Ja. ReFerm innehåller gluten från korn, men endast små mängder.

Nej. ReFerm består endast av vegetabiliska råvaror och är därmed fritt från laktos och mjölkprotein.

När du börjar dricka ReFerm kan din tarm reagera på de nya näringsämnena, men det är helt ofarligt.

Färre än fem procent av dem som dricker ReFerm upplever oavsiktliga reaktioner. Det kan handla om uppblåsthet och ett ökat behov av att tömma tarmen. Om du får dessa reaktioner, kan du halvera ReFerm-intaget under två till sex dagar för att lindra problemen till dess att tarmen vant sig.

ReFerm innehåller inga smaktillsatser, men fermenteringen ger drycken en syrlig smak som påminner om nypon eller vinbär. Vill du tona ner syrligheten lite kan du hälla i 1-2 matskedar sockerfri koncentrerad juice precis innan du ska dricka.

ReFerm förvaras bäst i kyla (+ 8°C), men kan även stå i rumstemperatur (<35°C). Drycken tål inte nedfrysning, så tänk på att inte placera förpackningarna alltför nära kylplattan längst in i kylskåpet.

Du kan förvara ReFerm i rumstemperatur och ställa in ett par förpackningar i kylskåpet, så att du alltid har kyld ReFerm att tillgå.

Hittar du inte svaret på din fråga?

  Hör av dig till oss. Vi svarar så fort vi kan

  CAroline Linja Olsson

  Har du frågor om ReFerm, din order eller vår app? Skicka din fråga till oss. Vi svarar så fort vi kan!

  Caroline Lilja Olsson
  VD

  [check-email]

  Nyhetsbrev

  Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev.Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.