IBS-symtom går att lindra

IBS, Irritable Bowel Syndrome, är ingen sjukdom med organiska orsaker. Symtomen är dock så vanligt förekommande att det skulle kunna betraktas som en folksjukdom. De som drabbas upplever ofta att symtomen är mycket besvärliga och hämmande, men du kan göra mycket på egen hand för att lindra symtomen och förbättra din vardag.

Vanliga symtom vid IBS

Man räknar med att 10-15% av alla vuxna lider av överkänslig tarm. Symtomen för IBS varierar från person till person och kan även förändras från dag till dag. De allra flesta får magont i kombination med diarré och/eller förstoppning. En del upplever att de pendlar mellan diarré och förstoppning, och de många (och ibland långa) toalettbesöken kan lätt ta över och begränsa vardagen rejält.

Magsmärtorna i sig kan variera. En del får kraftigt magknip, medan andra känner en mer diffus och molande värk. Det finns även flera andra symtom som kan kopplas till en inflammerad tarm: uppblåsthet, trötthet, ledont, huvudvärk, torra slemhinnor, dålig sömn och humörsvängningar är några exempel.

Varför drabbas man av IBS?

IBS är en störning, dysbios, i tarmfloran som gör att din mag- och tarmkanal inte kan arbeta som den ska. Exakt varför vissa människor drabbas av IBS är fortfarande oklart, och troligtvis är det flera faktorer som tillsammans orsakar besvären. Nyare forskning visar att det finns en låggradig inflammation hos patienter med IBS, vilket kan tyda på en skör tarmslemhinna, där bakterier tränger ut i kroppen, en så kallad läckande tarm. Kroppens immunförsvar aktiveras då och skyddar sig mot de inträngande bakterierna varvid en inflammation uppstår. De flesta som drabbas av IBS är mellan 20 och 40 år, men du kan få IBS i vilken ålder som helst.

Hur får jag diagnosen IBS?

Diagnosen ställs genom att läkaren noggrant går igenom dina symtom och utesluter andra möjliga sjukdomar och tillstånd. Vid en läkarundersökning kan du även få lämna blodprov och avföringsprov – allt för att utesluta att du lider av någon annan sjukdom. Celiaki, laktosintolerans och inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit har symtom som påminner om dem som orsakas av IBS. IBS diagnostiseras när inga organiska orsaker kan hittas.

Idag har IBS följande symtomkriterier:
Återkommande buksmärtor i genomsnitt minst en dag per vecka under de senaste tre månaderna, som är associerad
med två av följande kriterier:

  • Relaterad till tarmtömning
  • Associerad med förändrat antal avföringar
  • Associerad med konsistens på avföring

Hur lindrar jag min IBS?

De flesta som lider av IBS upplever att kosten har stor betydelse för hur de mår, och många kan minska sina symtom genom att utesluta vissa livsmedel. Fet mat, starka kryddor, kaffe och alkohol är exempel på sådant som ofta ger ökade besvär och som kan vara lämpliga att börja med att utesluta ut det dagliga kostintaget. Ett mer komplicerat sätt är att med hjälp av dietist utesluta fermenterbara kolhydrater, som magen kan reagera på. Detta måste ske under övervakning, då nackdelen är att det i längden kan ge näringsbrist. Det är viktigt att tillföra fermenterbara kostfiber till tjocktarmen för att kunna bilda kortkedjade fettsyror, som i sin tur är det främsta näringsämnet för tjocktarmens slemhinna för att förhindra en läckande tarm.

Du kan även prova att lindra dina symtom med hjälp av att en kliniskt testad kostbehandling, som ReFerm. ReFerm innehåller färdigfermenterade kortkedjade fettsyror och andra molekyler som ger näring åt de mikroorganismer som residerar (bor) på din tarmslemhinna. Du kan dricka ReFerm varje dag, som ett komplement till din vanliga kost. Testa dig fram och skriv matdagbok och med hjälp av appen MyReFerm kan du se hur dina symtom förändras från dag till dag.

 

Vad är ReFerm?

IBS, ulcerös kolit och inflammationer – kostdiet genom fermenterade livsmedel

Jag har diarré! Jag har förstoppning! Jag har både diarré och förstoppning! Jag har ont i magen! Jag har gaser och pruttar! Jag är så otroligt trött! Jag har ett sådant sug efter mat även om jag egentligen inte är hungrig. Besvären är många. Somliga är diagnostiserade med IBS, andra inte.

Läs mer

ReFerm är en fermenterad
havredryck för tarmfloran

  • Livsmedel för speciella medicinska ändamål
  • För kostbehandling av IBS & läckande tarm
  • Innehåller kortkedjade fettsyror & lactobaciller

 

Mer om ReFerm

VÄLKOMMEN
Caroline

TA LEDARSKAP ÖVER DIN TARMHÄLSA

I fjärde avsnittet av podcasten Magkänsla gästas vi av Leg psykoterapeut Susanne Jensen. Tillsammans diskuterar vi vad magkänslan faktiskt innebär, hur man tar ledarskap över sin tarmhälsa och vad yttre stress gör för kroppens inre landskap.
Podcasten görs av Caroline Lilja Olsson & Emilia Polster i samarbete med ReFerm.
Lyssna här!
[check-email]

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev. Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.