ReFerm fungerar bättre med rätt kost

Kosten har stor påverkan på hur din mage beter sig. ReFerm ger bäst resultat om du även ser till att äta rätt kost som är bra för magen. Så vad är egentligen rätt kost? Här tipsar vi om vad du kan äta mer av – och vad du bör minska på!

Här tipsar vi om vad du kan äta mer av - och vad du bör minska på!

5 viktiga kosttips för en välfungerande mage

Du reagerar säkert på vissa livsmedel och utesluter dem. Kortsiktigt kan det vara bra för att minska symtomen, men på lång sikt behöver du få i dig viktiga näringsämnen som stärker tarmen. Här listar vi 5 viktiga kosttips som hjälper för många med magbesvär.

1. Ät mer fermenterad mat - De näringsämnen som uppkommer vid fermentering bidrar med många hälsofördelar och hjälper till att bygga tarmbarriären så att magen inte ska bli lika känslig. Läs mer om fermenterad mat här
2. Ät mer fiberrik mat - Kostfiber från en variation av livsmedel ger näringsämnen till din tarmflora, som i sin tur ser till att din mage och tarm ska kunna fungera normalt.
3. Minska intag av alkohol och socker - Kolsyra och socker stör tarmbalansen.
4. Ät långsamt och tugga maten ordentligt - Då kan tarmen bearbeta maten bättre.
5. Mindre måltider oftare - Fungerar för många eftersom tarmen inte behöver arbeta lika mycket varje gång.

Tips! Efterhand som du dricker ReFerm kan du börja prova på de livsmedel som du tidigare har avstått från – många upplever då en stor skillnad.

Livsmedel som brukar vara lättare att tåla när du börjar med ReFerm:

Spannmålsprodukter – Bondbröd, ciabatta, baguette och liknande (bakat på siktat mjöl, dvs. en stor del av fibrerna (kliet) har avlägsnat varvid mjölet blir vitare.
Flingor – Ris- och majsbaserade flingor (cornflakes, rice crispies)
Frukt – All frukt och juice i måttliga mängder, frukten helst skalad
Grönsaker – Bladgrönsaker (spenat, sallad), tomater, gurka
Rotfrukter – I inte allt för stora mängder och om de kokas mjuka. Nykokt potatis ger små besvär medan kokt kall potatis är mer svårsmält (innehåller resistent stärkelse). Därmed ökar risken för jäsning i tarmen.
Ris och pasta – Dock ej råris och fullkornspasta

Livsmedel som du kan börja introducera efter ha druckit ReFerm en period

Kål – Vitkål, rödkål, broccoli, blomkål
Lök – I princip alla sorter, särskilt vitlök. Purjolök och rödlök i mindre mängder brukar gå bra, liksom silverlök.
Baljväxter – Ärtor, bönor, linser, kikärtor
Övriga grönsaker – sparris, kronärtskocka, jordärtskocka, selleri, paprika, chilifrukter, rädisor och avokado.
Frukt – katrinplommon, plommon, vindruvor, torkad frukt.
Spannmålsprodukter – Fullkornsbröd (bakat på fullkornsmjöl där hela spannmålskärnan ingår och därmed ett större kostfiberinnehåll), müsli

Hört från andra som dricker ReFerm

Började med ReFerm för en månad sedan. Åt en wienersemla igår (massa grädde och vete som jag varit allergisk mot tidigare). Väntade sedan på magkaoset.. Men magen reagerade inte överhuvudtaget. Sitter här nu i liten chock och småskrattar för mig själv.

Anna

[check-email]