6 tips kring träning för dig med IBS

Allt om IBS

Att motionera och röra på sig regelbundet kan vara svårt för den som lider av IBS eller andra magrelaterade besvär. Samtidigt vet vi att daglig motion faktiskt kan lindra IBS och även påverka ditt mentala mående som har en direkt koppling till tarmarna. I detta inlägg får du 6 konkreta tips på hur du som har IBS kan komma igång med träning eller ta ett första steg att etablera en rutin. Små steg i rätt riktning och kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av.

1.Symtomdagbok – Börja skriva en dagbok för att under en tid observera och bli medveten om när dina besvär uppkommer. Är det alltid vid samma tidpunkt och vid samma träningspass? Kanske finns det tidpunkter då din mage är extra lugn, och att du då kan schemalägga träningspasset. Kartlägg dina besvär genom att använda vår journal.

2. Hitta den träningsform som passar för dig och din mage. Försök att schemalägga konditionsträning varje vecka men även någon form av styrketräning.

3. Dra nytta av naturen. Att vistas i naturen kan ha en läkande kraft. Att motionera i naturen kan ge din mage det utrymme den kan behöva.

Undvik stillasittande för att motverka en spänd mage. Sätt en timer på din mobil som får dig att resa dig från kontorsstolen minst en gång i timmen.

5.  Bli medveten om din andning. Vikten av att andas och hur det påverkar vårt parasympatiska nervsystem är ett ämne för sig som du med IBS eller magbesvär kan ha nytta av att lära dig mer om. Testa denna andningsövning för magbesvär för att uppmärksamma hur din andning påverkar din kropp och kom tillbaka till nuet.

6. Stress kan för många förvärra symtomen vid IBS. Du som har magbesvär och tror att det kan vara kopplat till stress kan med fördel prova yoga. Både för att komma ner i varv och på en mjukt sätt massera tarmarna. Testa vår yoga för lugnare mage speciellt framtagen för dig med magbesvär.

[check-email]