Gas i magen – orsak, symtom och behandling

Allt om IBS Tarmhälsa

Att känna att man är svullen och har gas i magen är ett vanligt problem som kan vara obehagligt och ibland smärtsamt. Det är normalt att ha gas i magen då och då, men om det blir ett återkommande problem kan det vara irriterande och påverka din livskvalitet.

I denna artikel kommer vi att titta på orsakerna som kan ligga bakom varför vi får gas i magen och några naturliga metoder för att komma till bukt med besvären. Med rätt kunskap och kan du bättre hantera dina gasbesvär och skapa en vardag där magen inte styr.

Symtom vid gasig mage

Upplevelsen av gas i magen och tarmen kan variera från person till person. Samma mängd gas kan orsaka betydande obehag för en individ medan det inte alls påverkar en annan. I vissa fall kan mängden gas vara så betydande att magen faktiskt utvidgas och kräver att du lossar eller knäpper upp åtsittande kläder. När mag-tarmkanalen fylls med för mycket gas eller luft kan en mängd olika symtom uppstå, såsom:

Uppblåsthet och buller i magen: Det är vanligt att känna sig svullen och höra ljud från magen när för mycket gas bildas.

Magont och kramp: Smärta och kramper i magen kan uppstå när gasen trycker på tarmväggarna.

Rapningar: Rapningar kan vara ett sätt för kroppen att försöka bli av med överskottsluft.

Flatulens (Pruttar): Utsläpp av gas via ändtarmen är en vanlig följd av för mycket i mag-tarmkanalen.

Gas kan samlas på olika platser längs mag-tarmkanalen. Det är vanligast att gasen samlas där tjocktarmen böjer sig, antingen till höger eller vänster i den övre delen av magen. Om du upplever frekventa eller allvarliga besvär med gas i magen är det klokt att konsultera en läkare för att utesluta eventuella underliggande medicinska orsaker.

Orsaker till att man får gaser i magen:

För att förstå hur man kan hantera gas i magen är det viktigt att förstå dess orsaker. Gas i magen uppstår när luft fastnar i matsmältningssystemet. De vanligaste orsakerna till gas i magen inkluderar:

1. Luftsväljning: En av de vanligaste orsakerna till gas i magen är att svälja luft när du äter eller dricker snabbt. Detta kan leda till att luft fastnar i magen och ger upphov till gas.

2. Näringsämnen som tarmen inte kan hantera: Fiberrika livsmedel som bönor, lök och kål är viktiga för vår hälsa. Har man en tarmflora som är i obalans kan dessa vara svåra att hantera. Då kan nämligen gas bildas i tjocktarmen istället för de viktiga näringsämnen som bygger tarmbarriären. Den gas som bildas kan medföra smärta och upplevas obehaglig.

3. För mycket kolsyrade drycker: Kolsyrade drycker innehåller koldioxid, vilket kan öka mängden gas i magen när du konsumerar dem.

4. Medicinska tillstånd eller allergi: Vissa medicinska tillstånd, som irritabel tarm-syndrom (IBS) eller celiaki, kan också orsaka ökad gasbildning.

Gasig mage efter mat

Den mesta maten vi äter bryts ner i vår magsäck och tunntarm. Där tas även den mesta näring upp. Kostfibrer passerar dock tunntarmen i stort sett intakt och bryts ner först i tjocktarmen, där de fermenteras av bakterierna i tjocktarmen. Denna process är viktig då den skapar näringsämnen som gör vår tarmbarriär stark och robust. Har man IBS eller en tarmflora som är i obalans kan man ha för lite av eller helt sakna bakterier som kan bryta ner kostfiber. Då kan gas bildas i stället för näringsämnen och obehag uppstår.

Upplever du besvär av gaser är det därför av vikt att se till att din tarmflora är i balans. Dels för att reducera gaserna och dels för att minimera risken för att tarmbarriären blir läckande med risk för låggradig inflammation som följd.

5 tips vid gasig mage

Lider du av gasig mage är det viktigt att titta på orsaken bakom. Är det förknippat med återkommande smärta bör du kontakta läkare för att utesluta sjukdom eller allergi.

Här är några tips som kan hjälpa till att lindra gas i magen och minska obehaget.:

1. Balansera tarmfloran med postbiotika: Högkoncentrerad postbiotika har i studier visat sig balansera tarmfloran. Men en tarmflora i balans kan bakterierna fermentera kostfiberna i livsmedlen bättre varpå gaser inte behöver bildas.

2. Ät långsamt och medvetet: Ät långsamt och tugga maten noggrant för att minska risken för att svälja luft. Låt måltiden få ta tid. Prova gärna vår övning för mindul eating här.

3. Undvik kolsyrade drycker: Minska konsumtionen av kolsyrade drycker för att minska intaget av koldioxid.

4. Fysisk aktivitet: Regelbunden motion kan hjälpa till att främja tarmrörelser och minska gasansamling.

5. Ät mycket kostfiber och fortsätt med högkoncentrerat postbiotikum som ReFerm när gaserna reducerats för att öka möjligheten för att tarmfloran fermenterar kostfiber till rätt näringsämnen istället för till gaser.

Behandling vid gasig mage

För de allra flesta är gasig mage kopplat till intag av mat. Då beror besvären oftast på att tjocktarmen inte kan hantera och bryta ner maten på ett korrekt sätt, så att gas bildas. För att komma till rätta med detta behöver tarmfloran balanseras.

ReFerm är en högkoncentrerad postbiotisk behandling som i studier visat sig balansera tarmfloran. ReFerm har även hjälpt 1000 tals kunder med sina magbesvär och otaliga kunder vittnar om hur magen lugnat sig och hur de kan äta mat de tidigare reagerat på.

ReFerm stärker även tarmbarriären så att bakterierna i tjocktarmen inte kan tränga ut i kroppen. Därmed behöver inte immunförsvaret triggas och risken för inflammation minimeras. Låggradiga inflammation tros idag ligga bakom många av våra mest vanliga folksjukdomar, däribland IBS.

Lider du av gas i magen?
Det kan bero på en obalans i din tarmflora. ReFerm ger rätt näring till tarmfloran och hjälper dig att ta kontroll över din mage.

Kom igång idag
[check-email]