IBS medicin och behandling

Allt om IBS

Här får du en översikt och förståelse för vilka olika preparat, mediciner och behandlingar det finns mot IBS på marknaden idag. Samt vad du kan göra för att bli av med dina besvär långsiktigt.

Vilken medicin hjälper mot IBS?

Det finns många receptfria läkemedel och andra preparat på marknaden som sägs ge symtomlindring vid IBS och därmed verka hjälpande för somliga. Dock är det tyvärr så, att de i bästa fall endast tar bort just symtomen. För att få bot på din IBS och få en långsiktig lösning behöver vi titta på orsaken.

Om tarmen under lång tid fått felaktig näring/kost eller på andra sätt påverkats genom till exempel antibiotika eller andra läkemedel så kan tarmfloran hamnat i obalans. Vid en obalans under längre tid kan kroppens immunförsvar reagera och skapa en inflammation som kan visa sig med olika symtom som tex:

För att säkerställa en tarmflora i balans behöver bakterierna i tarmen rätt näring i form av kostfiber som bakterierna i sin tur kan fermentera så att andra viktiga näringsämnen skapas, såsom kortkedjade fettsyror. För dig med IBS så kan det ställa till problem att inta en större mängd fiber, då en känslig mage ofta reagerar på de livsmedel som är mest fiberrika. Vid en obalans rekommenderas istället postbiotika.

ReFerm är ett högkoncentrerat postbiotikum gjort på svensk havre. Postbiotika, som ReFerm, både balanserar tarmfloran, stärker tarmen och gör den robust så att bakterier inte tränger ut, reducerar inflammation och lindrar därmed även symtomen.

Läs mer om postbiotika och ReFerm i tidningen Hälsa: “Ny IBS-behandling mer effektiv än probiotika”

Vad finns det för medicin mot IBS?

Här listar vi några av de receptfria läkemedel och preparat som har för avsikt att lindra olika symtom vid IBS. Notera att läkemedel kan ha en placeboeffekt och att läkemedel faktiskt inte kan läka en kronisk inflammation, bara reducera symtomen.

Vanliga receptfria mediciner vid IBS:

Omeprazol – Reducerar mängden syra som produceras i magen. Används ofta vid halsbränna, magkatarr eller obehag i övre delen av magen något som ofta ses i samband med IBS. Vi vill dock nämna att många upplever ett beroende och att symtomen kan bli värre när man slutar med preparatet.

Inolaxol – Bulkmedel som normaliserar tarmfunktionen vid både diarré och förstoppning.

Imodium, Loperamid och Dimor – Stoppande vid diarré som normaliserar tarmrörelserna. Minskar mängden vätska i tarmen och dämpar tarmens rörelser.

Ducolax, Laxoberal – Laxerande medel som tas vid förstoppning

Dimetikon, Creon – Underlättar gasens passage genom tarmarna och minskar därmed spänd och uppsvälld mage.

Receptfria preparat från apotek eller hälsokost:

Silicea – kiselgel som lindrar halsbränna

Vi-siblin – volymökande fiberpreparat som bidrar till normal tarmfunktion.

Iberogast – växtbaserat läkemedel för lindring av symptom vid funktionell dyspepsi och IBS, såsom uppkördhet, magknip och illamående.

Vad lugnar en IBS mage? – Behandla orsaken!

Med preparaten och läkemedlen ovan kan du få symtomlindring men de bidrar sällan till en långsiktig lösning. För att lugna och ta kontroll över din IBS behöver du skapa balans i din tarmflora igen och ge bakterierna de bästa förutsättningarna att samarbeta med din kropp.

Genom att inta postbiotika, som ReFerm, så behandlar du orsaken bakom besvären samtidigt som du får symtomlindring. Våra kunder som dricker ReFerm upplever att allteftersom deras mage lugnar sig kan de introducera mer av de viktiga kostfibrerna samt får mer energi över till se över andra vanor för att till exempel hantera sin stress som vi vet är så nära kopplat till IBS och som stärker symtomen.

Andra behandlingar mot IBS – FODMAP

FODMAP (Fermenterbara, Oligo-, Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer) är en kostbehandling som går ut på att utesluta fermenterbara kolhydrater för att sedan återinföra en efter en för att identifiera vilka livsmedel tarmen reagerar på. Behandlingen pågår i 6-12 månader och man följer med hjälp av en dietist en strikt plan på vad man ska äta och inte. Man har sett att många får symtomlindring när kostfiber reduceras, men forskning visar också att FODMAP-dieten kan leda till näringsbrist och ytterligare obalans i tarmfloran när man går miste om de viktiga fermenterbara kolhydraterna. Likt ovan nämnda läkemedel och preparat så har FODMAP som syfte att minska symtomen men visar sig inte ge en långsiktig lösning på problemet.  

Kan man bli helt frisk från IBS?

Diagnosen IBS och dess symtom kan yttra sig väldigt olika ut från person till person och det finns inget facit när det kommer till detta tillstånd och därmed inte heller några garantier för om man kan bli frisk från IBS.

Vi har dock sett att väldigt många av våra kunder har blivit av med sin IBS efter många års besvär. Ibland kan det ta tid men med tålamod och ett holistiskt perspektiv så blir många hjälpta, och för vissa går det snabbare.

Ta gärna del av en av våra kunders resa till en lugnare mage här.

ibs

[check-email]