IBS och gluten – en mer nyanserad bild

Allt om IBS Kost & recept

Åsikterna om gluten är många! Det finns en utbredd uppfattning om att gluten är skadlig för tarmen, men sanningen är mer komplex. För friska personer, det vill säga de som inte har celiaki (CD) eller typ 1-diabetes, ska tarmen kunna hantera gluten utan problem. Vi behöver nämligen de näringsämnen som finns i bland annat råg, havre och korn.

Vad är celiaki?

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem reagerar mot gluten och skadar tunntarmens slemhinna. Detta gör att tarmen får svårare att ta upp näringsämnen och kan leda till olika näringsbrister. De vanligaste symtomen på celiaki är diarré, gaser, uppblåst mage, viktminskning och trötthet. Vissa kan även uppleva hudproblem, ledvärk eller depression som följd av glutenintoleransen.

Den enda behandlingen för celiaki är att helt utesluta gluten ur kosten. Även små mängder gluten kan orsaka skador på tunntarmen och leda till allvarliga hälsoproblem. För personer med celiaki är det alltså avgörande att hålla sig till en strikt glutenfri kost.

Exempel på symtom:
Diarré
Förstoppning
– Magsmärtor
– Illamående
Uppblåsthet

Symtomen på celiaki och IBS är snarlika. Därför kan de ibland förväxlas. Cirka 1-3% av befolkningen tros beröras av celiaki medan upp till 15% av befolkningen bedöms besväras av IBS.

Läs också: ”Glutenfritt inte nyttigt för alla” (Karolinska Institutet)

Zonulin och gluten

En av de mekanismer som ofta diskuteras i samband med gluten är frisättningen av zonulin, ett protein som kan påverka tarmens genomsläpplighet, ibland kallat ”läckande tarm”. Zonulinfrisättning kan induceras av gliadin, en komponent i gluten, men det är viktigt att förstå att denna effekt är övergående hos friska personer.

Forskning visar att hos individer med celiaki sker en ihållande frisättning av zonulin och en ökad tarmpermeabilitet när de exponeras för gluten. Däremot upplever personer utan celiaki endast en kortvarig och begränsad ökning av zonulin som inte leder till någon långvarig påverkan på tarmbarriären.

Med andra ord, gluten orsakar inte en genomgående ökad permeabilitet i tarmen hos friska personer.

Gluten från bra källor

Det är lätt att tro att det bästa för tarmhälsan är att helt undvika gluten. Men att avstå från glutenhaltiga livsmedel som innehåller fullkorn kan faktiskt vara negativt för tarmen. Fullkorn som råg, korn och havre innehåller viktiga kostfibrer som gynnar tarmfloran. En välfungerande tarm med en balanserad tarmflora kan motstå ökad permeabilitet och därmed minska risken för inflammation i tarmen.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 70-90 gram fullkorn per dag. Vi bör därför äta fullkornsprodukter (som innehåller gluten) då de ger både tarmen och kroppen den näring som behövs för att hålla tarmen stark och motståndskraftig.

Gluten och IBS – Vad säger forskningen?

När det kommer till IBS finns det ofta en tro på att minskat glutenintag kan hjälpa till att lindra symtom. En svensk studie har dock visat att ett minskat intag av gluten inte nödvändigtvis förbättrar IBS-symtom. Det är snarare andra faktorer, såsom tarmflorans balans och kostens sammansättning, som påverkar symtomen vid IBS.

För personer med IBS är det alltså viktigare att fokusera på en näringsrik och balanserad kost än att eliminera gluten helt. Genom att ge tarmfloran rätt förutsättningar med en kost rik på kostfibrer och näringsämnen, kan man stärka tarmbarriären och minska obehag.

Innehåller ReFerm gluten?

Ja, ReFerm innehåller en liten mängd gluten. Gluten kommer från mältat korn som används för att säkerställa den mikrobiella fermenteringen. Mältat korn har i sig visat sig ha positiva effekter på vår tarmhälsa. För dem med celiaki avråder vi förstås från intag, men för övriga brukar det gå bra att dricka ReFerm. För den som avstått från gluten är längre tid är det klokt att börja vänja tarmen försiktigt.

Sammanfattning

Gluten är inte per automatik skadligt för tarmen. Friska personer med en balanserad tarmflora kan hantera gluten utan problem. Det viktiga är att få i sig fullkorn från bra källor, som ger näring åt både tarmen och kroppen. För personer med IBS är en balanserad kost, snarare än att helt undvika gluten, nyckeln till en bättre tarmhälsa och minskade symtom.

Personer med celiaki bör däremot utesluta gluten helt ur sin kost för att undvika skador på tunntarmen och de långsiktiga hälsorisker som glutenintag innebär för dem.

Stärk din tarm och tarmflora och få varaktig effekt.

Genom en robust tarm kan du bättre tolerera livsmedel som tidigare gett dig symtom. Prova ReFerm Kapslar för att komma igång med rätt näringsämnen till din tarmflora.

Beställ här
[check-email]