Yoga vid IBS  

Allt om IBS

Att prova yoga vid IBS kan hjälpa dig att komma i kontakt med din andning och ge tarmarna massage för att förbättra matsmältningen.En av yogans grundelement är just andningen. Sättet vi andas på kan påverka hela vår mag-och tarmkanal inklusive vår matsmältning.

Genom att få ner andningen hela vägen ner i buken, bak i ryggraden och låta magen expanderas kan vi hjälpa vår mage och kropp.

Aktivera ditt parasympatiska nervsystem

Man brukar tala om kroppens gas och bromssystem. Då är vi inne på kroppens autonoma nervsystem som delas in i två delar: sympatiska och det parasympatiska nervsystemet.

De består av nerver som styr våra inre organ och kan inte påverkas av vår vilja. Det styr hjärtats arbete, andning, blodtrycket, tarmarnas rörelse, när vi känner att vi är kissnödiga och våra könsorgan.

När vi är stressade eller är under press är det sympatiska nervsystemet aktivt, då ökar stresshormoner såsom adrenalin och noradrenalin, hjärtat slår hårdare, blodflödet till musklerna ökar, likaså blodtrycket, blodsockernivån stiger och bidrar till energi, tarmrörelser minskar och vår matsmältning avtar.

Fördelaktigt när vi ska hålla i en presentation och vara fokuserade, när vi ska avgöra på tennisbanan eller åka utförsåkning i skidbacken. Men kroppen älskar balans och det är här det parasympatiska nervsystemet kommer in.

Nu får kroppen chans till den viktiga återhämtningen och tid att bygga upp sina depåer igen. Pulsen minskar, blodtrycket sjunker, saliven ökar vilket är viktigt för vår matsmältning, tarmens aktivitet ökar, likaså matsmältningen och signaleringen för att det är dags att gå på toaletten underlättas.

Fysisk aktivitet för magen

Kanske ser du din mage som enbart ett problem som du helst vill ignorera och slippa tänka på. Du kanske till och med inte tycker den förtjänar kärlek. Men tänk om.  

All fysisk aktivitet och träning kan hjälpa dig att komma närmre din kropp och även få ett bättre förhållande till kroppen. Det kan i sin tur öka chansen att vi också tar bättre hand om den och blir vän med den. Träning kan dessutom lindra din IBS.

Ge din mage den uppmärksamhet den förtjänar, för vår mag- och tarmkanal har en stor betydelse för hela din hälsa och välmående.

Yoga vid IBS

En träningsform som kan hjälpa dig att komma närmre din kropp, lindra in IBS och även aktivera det parasympatiska nervsystemet är yoga.
Genom att lägga till yoga och avslappningsövningar till din behandling med ReFerm kan många få ett bättre och långsiktigt resultat och slippa besvär med sin mage.

Det är en sak att teoretiskt veta att något är bra för en. Medvetenhet och kunskap är ett första steg, men därefter måste man uppleva det för att få en djupare förståelse. Det är därför viktigt att man GÖR övningarna inte bara läser om dem.Hitta en övning eller yogasekvens som passar dig.

Yoga vid IBS

Olika former av yoga

Det finns flera typer av yoga och här rekommenderar vi att prova sig fram. Går man på ledda klasser ska man också känna att man klickar med instruktören.

En form av yoga som är speciellt bra för stela muskler och bra för att komma ner i varv är en form som kallas yinyoga. I yinyoga stannar man längre i varje position och fokuserar på andetaget. Här kan du ta del av en yinyogaövning som är speciellt gynnsam för dig med IBS eller magbesvär då man i denna vridning kommer åt och masserar tarmarna.

Prova detta för att lindra din IBS

På Nordic Rebalance har vi ett holistiskt synsätt. Vi tror på att se hela människan ur olika perspektiv. Det är oftast flera faktorer som påverkar måendet där balans mellan vila och aktivitet är en av dem.

Men för dig som lider av IBS och andra magbesvär kan det vara svårt att veta var man ska börja. Att dricka ReFerm är det enkelt att komma igång med rätt näringstillförsel till tarmen. ReFerm är postbiotika som stärker tarmhälsan. Ny forskning visar att det är just postbiotika som ska till för att både stärka tarmen men också skapa en gynnsam miljö i tarmen.

Är du inte säker på om detta är för dig eller behöver du någon att prata med om dina symptom? Du kan alltid mejla oss till fraga@nordicrebalance.com, så hjälper vi dig. 

[check-email]