Dietisten förklarar: Magen & Kostfiber

Dietisten tipsar

Du har säkert hört att kostfibrer eller låt oss hädanefter säga fibrer är bra för dig och din hälsa.

Men du kanske tillhör gruppen som emellanåt eller kanske till och med alltid stöter på problem när du intar dessa nyttigheter. Du kanske även känner en viss stress över att inte få i dig tillräcklig mängd.

Jag ska guida dig igenom vad fibrer egentligen är, och vilken grupp du kanske känner igen dig i. Tänk även på att genom att inta ReFerm kostbehandling kommer din tarm även bli mer mottaglig för mer fibrer allt eftersom.

Klassisk definition av kostfibrer

Den del av födan som utgörs av växternas cellväggar och inte spjälkas av mag-tarmkanalens enzymer.

  1. Finns naturligt i maten vi äter
  2. Ha isolerats från något livsmedel och ha vetenskapligt visade gynnsamma hälsoeffekter
  3. Ha framställts kemiskt och ha vetenskapligt visade gynnsamma hälsoeffekter

Fibrer är således kolhydrater och går igenom vårt matsmältningssystem i stort sett helt opåverkat. Inte ens vår tunntarm fixar nedbrytningen vars största uppgift annars är att bryta ner födan och därefter absorbera den.

Fibrerna tar sig helt enkelt hela vägen till vår tjocktarm och är tarmbakteriernas bästa föda.

En del fibrer kallas prebiotika vilket betyder “för bakterier”. Vår tarmbiota även kallad tarmflora är helt klart beroende av att få tillfört fibrer för att vara i balans och må bra.

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av 25-35 gram fiber per dag 

 

Din mage och fibrer

Hur ens mage reagerar på olika fiber är individuellt. För en del som inte har ätit tillräckligt mycket fiber under en längre tid kan deras förmåga att bryta ner fibrer avta. Man har då troligtvis en dysbios i sin tarmflora och för få bakterier som kan ta hand om fibrerna som kommer till dem.

Här gäller det att vänja tarmen vid ett ökat intag och successivt öka lite i taget. Detta kan i sin tur leda till att tarmens förmåga att processa fibrerna stärkts.

Du kan även tillhöra gruppen, som tar det varsamt och ökar upp lite i taget MEN ändå känner symtom som för mycket gaser, smärta, ballongmage etc, där kan det röra sig om att du har IBS (Irritable Bowel Syndrome). Hur vet jag om jag har IBS? Den frågan får vi ofta, här kan du läsa mer.

För några är det bara att gå “all in” och tänka på att variera sitt fiberintag så man får tillgång till alla olika sorters fiber som finns.

Vi gillar inte att kategorisera människor i boxar, men nu gör vi det i alla fall.

Tre olika sorters människor

  • Känsliga för fiber – Måste lära sig att välja rätt sort och förhoppningsvis kunna öka upp allt eftersom och lägga till tuffare fibersorter efter en tid.  (Har förmodligen en diagnos)
  • Till viss del känsliga för fiber – Börjar på trappsteg nummer ett, måste succesivt vänja sig och trappa upp sitt intag
  • Inte känsliga för fiber.

Du som vet med dig att du är känslig för fiber. Kolla in våra frukostrecept för känsliga magar samt lunchrecept för känsliga magar.

Hoppas du blev lite klokare på vad fibrer är och att det är individuellt hur just din kropp reagera på olika fibrer. Har du frågor eller funderingar, är du alltid välkommen att skriva till:  fraga@nordicrebalance.com

 

Varma hälsningar,
Emilia Polster

[check-email]