Vilka fiber är bra att börja med om man har en känslig mage eller lider av IBS?
För dig med en känslig mage eller IBS har jag satt ihop ett antal recept där alla kolhydrater innehåller “snälla fibrer”. Här hittar du recept på frukost och mellanmål och här recept på lunch och middag. Vet du med dig att du har en känslig mage och vill gå varsamt fram gör du klokt i att börja med dessa recept.
Hur kommer det sig att vi valt just dessa grönsaker, frukter och sädesslag när vi satt ihop recepten? Låt mig förklara.
Det finns nämligen kolhydrater som kallas “fermenterbara kolhydrater”, de kan jäsa i tarmen.
Gemensamt för personer med IBS eller känslig mage är att vissa kolhydrater är dåligt absorberade och påverkar vätskebalansen i tarmen, vilket då kan ge upphov till symtom, såsom gaser, uppblåsthet, ballongmage etc. Det kan också vara så att du saknar de bakterier som kan fermentera fibrer från dessa livsmedel. Livsmedel som har dessa egenskaper vill vi därför undvika tills dess att tarmfloran har byggts upp igen, t ex med hjälp av postbiotika. Lök, vitlök, vete och råg är några riktiga bovar och därmed är de inte med på min ingredienslista.
Varför är det viktigt att få i sig tillräckligt med fibrer?
Det är av stor betydelse att ta hand om sin tarmflora och allt eftersom, börjar vi förstå att- bakterierna som lever i tarmen kan vara med och påverka uppkomsten av många av våra vanligaste sjukdomar. Bakterierna i vår tarm styr olika mekanismer i vår kropp som påverkar vår hälsa.
Bakterierna producerar fettsyror, hormoner och vitaminer men kommunicerar även med vårt immunförsvar och med vår hjärna. De är även med och påverkar våra mättnadssignaler och vår ämnesomsättning.
Att ha välmående tarmbakterier kan alltså både påverka vårt humör och hålla oss friska. För att våra tarmbakterier ska må bra behöver vi ge dem näring i form av fibrer. Tarmbakterierna älskar nämligen fibrer! Men 7/10 av oss svenskar får i oss för lite fibrer, där rekommendationen för en vuxen ligger på 25-35 gram per dag.
Hos friska individer finns ofta ett brett spektrum av bakteriestammar i tarmen men vid IBS eller ulcerös colit kan det finnas en dysbios.
Lika viktigt som det är att ge bakterierna rätt näring, är det att skapa en miljö i våra tarmar som är gynnsam, och låt oss säga trevligt, att vistas i. Annars etablerar och bildas inte rätt sorts bakterier.
Har man en obalans i sin tarmflora är det inte alla gånger så enkelt att få i sig tillräckligt med fiber och kanske är det en lång väg innan miljön i din tarm är i balans. Ett bra sätt att komplettera sin kost, är att inta ReFerm.
ReFerm är postbiotika och en mikrobiellt fermenterad havredryck. Vid ReFerms patenterade tillverkningsprocess bildas kortkedjade fettsyror som är tarmcellernas främsta näringskälla och hjälper till att bygga och stärka tarmslemhinnan.
En robust tarmslemhinna kan i sin tur hindra bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen från att läcka ut i kroppen (även kallat läckande tarm). ReFerm skapar helt enkelt en trivsam miljö för våra bakterier, innehåller mat till tarmbakterierna och ger näring till tarmslemhinnan så den blir stark och robust!
”En robust tarmflora och tarm är grunden för god hälsa”.