Genom att kombinera kunskap om hur kroppen och hjärnan fungerar och vad en hälsosam kosthållning innebär med mindful eating, kan vi finna ytterligare verktyg som kan hjälpa oss att komma tillrätta med våra magbesvär och få en mage i balans.
Det är lätt att associera mindfulness med meditation, men i det här sammanhanget rör det sig om att våga sig på att granska sitt ätbeteende, vara i nuet och koppla på alla våra sinnen när måltiden serveras.
Vi kan inte komma ifrån det, vi äter varje dag, vi måste äta för att överleva, vi fyller vår kropp med energi och näringsämnen, vi samlar minnen genom att dela måltiden med de vi håller av. Låt oss njuta av maten och vara nyfikna på att ta reda på vad just din kropp och knopp mår bra av.
Mat är livet!
Vad är mindful eating?
Vi kanske tror att vi är duktiga på att göra flera saker samtidigt, men vår hjärna är bäst på att fokusera på en sak i taget och framförallt om vi ska registrera att vi har gjort det. Som att äta till exempel. Kanske har du själv upplevt hur du sittande framför datorn ätit i all hast och knappt varit medveten om vad och hur mycket du ätit?
Mindful eating innebär att vara närvarande när du äter. Ät medvetet, smaka på varje tugga, registrera att du äter och hur det känns, känn efter hur hungern avtar och mättnaden smyger sig på. Det kan ta upp till 20 minuter innan vårt mättnadshormon leptin når vår hjärna och talar om för oss att vi är mätta. Detta skapar förutsättningar för att du inte kommer överäta utan får en behaglig känsla efter måltiden.
Mindful eating kan hjälpa dig känna skillnad mellan hunger, sug och att äta för att döva känslor, lugna en stressad kropp eller komma bort från ensamhet.
Samtidigt är mindful eating ett sätt att kunna njuta av maten med alla sinnen.
Studier har även visat att vi har en tendens att äta mer om vi är distraherade och att vi även lätt påverkas av dem vi har runt oss. Äter dina vänner stora portioner kan det bli detsamma för dig. Hastigheten på hur fort vi äter påverkas även av miljön runtomkring oss, spelas snabb musik eller äter alla runt bordet i ett snabbt tempo, riskerar även du att äta fortare än vad din mage mår bra av. Att ta sig tid för måltiden och att tugga maten ordentligt är viktigt för att underlätta för matsmältningen.
Upplev med sinnena
Syn, lukt, smak, känsla och hörsel samverkar i din smakupplevelse. Kan vi vara i nuet kan alla våra fem sinnen påverka vår njutning och glädje i måltiden.
Att träna att bli mer uppmärksammad på alla dina sinnesintryck kan gör att vi lär oss att njuta mer av maten och att välja kvalitet framför kvantitet.
Prova själv! Övning för dig med stressmage eller IBS.
Lyssna till din kropp och magkänsla
Det är bra att lyssna på kroppens signaler, men det är inte alltid så lätt. Ibland sänder vår kropp fel signaler eller så tolkar vi inte kroppens signaler på rätt sätt.
I en harmonisk kropp sänder kroppen “rätt” signaler och berättar vad den mår bra av. Men genom att börja lyssna så smått på kroppen kommer du lära känna din kropp bättre och förhoppningsvis ta bättre hand om den.
Genom att öva dig på kroppsmedvetenhet och tillit till kroppen kan du skapa ett större lugn till din kropp. Prova övningen ”Kroppsscanning” med yogalärare Linn Dorén för att skapa en större medvetenhet.
Uppmärksamma tankar och känslor
Det är endast genom träning du kan bli bättre på saker. Det är inte alltid vi äter närvarande utan ibland kan autopiloten vara påslagen och vi äter omedvetet.
Genom att öva att uppmärksamma hur tankar och känslor påverkar dig och att lära sig sätta ord på sina känslor kan du börja skilja mellan hunger, sug, rastlöshet, irritation och andra känslor.
Är du medveten om hur dina känslor styr ditt ätande?
Förstå dina vanor
Olika miljöer kan vara förknippade med olika matbeteenden. Som att kalas måste innebära en stor tårtbit och att ett restaurangbesök måste innefatta mycket av allt. De vanor som vi skapat i olika sammanhang kan vara svårt att bryta. Ett första steg är att bli medveten om att de just bara är vanor och ingen som säger att det är ett måste.
Äta på känslor
Mat ger inte bara energi och näringsämnen utan kan ge både tröst och ett lugn. Det är givetvis härligt men kan ibland användas på ett sätt som i längden inte är hållbart, som för att dämpa obehagliga känslor, nedstämdhet, stress och att fylla en känsla av tomhet.
Känslor som vi inte vill ha och som vi inte vet hur vi ska hantera kan lätt dämpas genom glass eller kanelbulle.
Äter du viss sorts mat när du är glad och annan när du är arg, ledsen eller irriterad? Första steget är att våga lyssna på sina känslor och att lära sig sätta ord på dem.
Vad skulle du kunna göra nästa gång en obekväm känsla kommer upp?
VAD påverkar DIN mage?
Hela vår livsstil påverkar vår tarmhälsa och därmed våra övergripande hälsa. För att komma tillrätta med sina magbesvär kan det för de allra flesta vara nödvändigt att se över flera aspekter i livet och förstå att det är många saker som påverkar vår mage. Att våga titta inåt och bli medveten om vilka vanor man skapat och vilka beteenden som kanske behöver ändras kan vara första steget till ett varaktigt resultat. Vi hjälper dig på vägen! Med ReFerm får du rätt näring till din tarmflora som bidrar till att reducera både orsak och symtom. På vår hemsida hittar du under Maghjälpen tillgång till material för att stötta hela dig under din resa.