Vad är förstoppning?
Symptom på förstoppning kan vara att man är hård i magen och att bajset är svårt att få ut. Inom vården definieras förstoppning som färre än tre tarmtömningar per vecka. Går man på toaletten dagligen kan det istället kallas “ofullständig tarmtömning”. Det innebär att tarmen inte tömmer sig riktigt vid toalettbesöket. Man känner att man inte riktigt är klar.
Vad ska man göra om man är hård i magen?
Först och främst ska man se över sitt fiberintag, dricka tillräckligt med vatten under hela dagen och börja med vardagsmotion, om så inte redan är fallet.
Att ta reda på vilka fibrer som just din mage tolererar är av stor vikt, så att du inte upplever allt för stora besvär med gaser och uppsvälldhet.
Öka succesivt ditt fiberintaget. Äter du inte så mycket fibrer idag, är det bra att du ökar upp ditt intag allt eftersom, så att dina tarmar sakta får vänja sig. Rekommendationen ligger på 25 - 35 gram kostfibrer per dag och motsvarar ungefär 500 gram frukt, bär och grönsaker varje dag.
Välj rätt sorts fiber. Välj lösliga fibrer såsom havre, chiafrön, psylliumfrön och fibrer som kommer ifrån grönsaker, frukt och baljväxter. Vetekli, råg och andra fullkornsprodukter kan i stället öka förstoppningen.
Bra mat att äta om du är förstoppad eller hård i magen
Är du hård i magen kan det hjälpa att dricka kaffe, eller äta katrinplommon, broccoli, havre, bär eller nötter. Det viktigaste du kan göra är att dricka tillräckligt med vatten.
5 tips om du är hård i magen:
1. Skriv en matdagbok.
Skriv ner allt du äter under en vecka för att få en överblick på ditt fiberintag och om du får i dig tillräckligt med vätska under dagen. Skriv också en kommentar efter varje måltid.
Hur upplevde du måltiden, några symtom?
När och hur ofta du äter?
Vilken tid på dagen äter du och hur ofta stoppar du något i munnen?
Var intar du dina måltider?
Är du stressad när du äter?
Skriv inte bara VAD du äter utan även SYMTOM, NÄR, VAR och HUR du äter. Får tarmarna den motion som de behöver? Här kan du ladda ner vår mat- och symtomdagbok.
2. Prova dricka kaffe på morgonen
Kaffe innehåller oligosackarider och kan orsaka besvär för en del. För somliga kan dock kaffe fungera laxerande och kan faktiskt stimulera dina tarmar så du lyckas gå på toaletten och får fart på magen snabbt. En kopp på morgonen kan vara just rätt för dig. Prova.
3. Ta ett tillskott på magnesium
Vid stress och träning ökar förlusterna av magnesium. Bra källor via kosten är bland annat råris, nötter och frön. Pumpafrön är en favorit.
Det finns olika sorter av magnesiumtillskott där några har en laxerande effekt. Magnesiumoxid eller magnesiumcitrat är två bra alternativ. Ett tillskott på 300 - 400 mg innan du går och lägger dig kan göra att tarmen fungerar bättre.
4.Sittställning på toaletten
Sätt fötterna på en pall, luta dig lite framåt så du får upp knäna mot bröstet, när du går på toaletten. På så sätt kommer ditt bäcken i rätt position vilket kan underlätta din tarmtömning.
5. Gå på signal.
Kroppens signaler är mäktiga och inget man ska ignorera. Även om du är på jobbet eller bortbjuden är det viktigt att gå på signal. Lika viktigt är det att försöka ta dig tid och inte skynda dig igenom besöket på toaletten.
Lär dig mer om din tarm och hur den påverkar din hälsa!
Ladda ner vår Tarmguide fullspäckad med kunskap, ny forskning och råd för dig med IBS eller för dig som i preventivt syfte vill lära dig mer.
Ladda ner här
Det är bra att dricka mycket om man är förstoppad eller hård i magen
Som med allt här i livet är inget bra om det överdrivs. Att dricka vatten när man är förstoppad eller hård i magen är viktigt men ett överdrivet intag kan skapa ett för högt tryck på våra njurar. Det är svårt att ge en ungefärlig dos men cirka 1,5 liter per dag kan vara lagom. Vid träning kan mer behövas. Bästa sättet att se att man inte är uttorkad är att syna sitt kiss. Är det väldigt gult kan mer vätska behövas, är det helt genomskinligt kan du sakta ner lite. Ljusgult är bra!
När blir förstoppning farligt?
Vanligtvis går förstoppning eller en hård mage över av sig själv och du behöver inte söka vård. Att känna sig förstoppad eller ha en hård mage nån gång per månad är inte ovanligt.
Dock bör du kontakta en vårdcentral om du är förstoppad och samtidigt upplever ett eller flera av följande symptom. Du bör också kontakta vården om dina avföringsvanor förändrats utan att du förstår varför.
- Förstoppningen går inte över trots att du har provat att behandla dig själv.
- Du har ont i magen på natten.
- Du minskar i vikt.
- Du har blod i bajset.
Källa: 1177
IBS & Förstoppning
Förstoppning kan vara ett symtom vid IBS. IBS innebär en störning i hur tarmen arbetar. Du kan även ha gaser som kan göra ont i magen, diarré eller omväxling mellan lös och hård mage. Idag vet vi inte vad orsaken till IBS är och förmodligen är det flera faktorer som är involverade. Både kost, läkemedel, en obalans i tarmflora, samt en ärftlig aspekt kan ligga bakom. När forskning kring tarmen och tarmfloran utvecklas, visar resultat alltmer på att mycket av det vi benämner IBS rör sig om låggradiga inflammationer i tarmen.
IBS & Postbiotika
Postbiotika är de näringsämnen som uppstår, när bakterier fermenterar livsmedel. Postbiotika som är fermenterade på kolhydrater innehåller bland annat kortkedjade fettsyror och andra molekyler som uppstår vid den mikrobiella fermenteringen. Postbiotika kan hjälpa till att reducera låggradig inflammation och symtom i tarmen och samtidigt hjälper postbiotika till att motverka en dysbios i tarmfloran. På så sätt kan postbiotika hjälpa vid symtom som hård mage.
Postbiotika & ReFerm
ReFerm är postbiotika som innehåller en stor koncentrerad mängd mikrobiellt (bakteriellt) fermenterade näringsämnen som både stärker tarmslemhinnan och är gynnsam för en god tarmmiljö. ReFerm är gjord på svensk havre och lite korn som är fermenterad med hjälp av mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum DSM 9843.
Många tar ReFerm för att undvika förstoppning
Om du ofta får hård mage eller förstoppning kan ReFerm hjälpa dig. ReFerm har tagits fram som en kostbehandling för dig med återkommande besvär och påverkar orsaken bakom symtomen för en långsiktig balans. Många upplever förbättring redan den första månaden.
Kom igång