Vilka livsmedel ger besvär vid IBS?

Allt om IBS

Du som har IBS eller känslig mage vill antagligen förstå vilka livsmedel som ger dig besvär och vilka du bör undvika eller minska på. Men för att kunna ta redan på detta så behöver vi först förstå hur maten bryts ner i vårt matsmältningssystem och framförallt hur lång tid det kan ta.

Den måltid du precis åt är inte den som vanligtvis direkt kommer ge dig besvär. Oftast behöver du faktiskt gå tillbaka en till tre måltider för att kunna ta reda på vad som ger dig symtom.

Får du besvär i samband med måltid beror det snarare på att du har en känslig tarm, som lätt reagerar på det du ätit och druckit. Det tar nämligen omkring två till fem timmar innan maten du ätit lämnar magsäcken och beger sig ner till din tunntarm. 

I tunntarmen sker den största nedbrytningsprocessen och även upptagen till resten av kroppen. Mellan tre till sex timmar måste du räkna med att födan befinner sig här. Efter tunntarmen kommer tjocktarmen.  

I tjocktarmen kommer de fermenterbara kostfibrerna få börja jobba och efter ytterligare 12-24 timmar är det sedan dags att gå på toaletten.  

Givetvis beror hastigheten genom kroppen på vad du har valt att äta. Snabba kolhydrater med avsaknad av fibrer tar sig snabbare genom matsmältningssystemet.  

Upplever du ibland att du kan bli uppsvälld eller rapig efter du har ätit kan det bero på att du lyckats svälja ner mycket luft eller att du har en överväxt av bakterier i tunntarmen, även kallad SIBO. De flesta av våra bakterier ska nämligen helst befinna sig i tjocktarmen och ta hand om de fermenterbara fibrerna vi äter.  

Det är alltså inte helt enkelt att hitta den där röda tråden och komma fram till vad som ger besvär eller inte. Läs här om vad man kan äta vid IBS. 

Var ska jag börja?

Kanske har du gått en längre tid med dina magbesvär och vet inte riktigt var du ska börja. Ett råd som kan hjälpa är att börja skriva en mat- och symtomdagbok för att på så sätt kunna titta tillbaka och ta reda på vad just du har svårt att bryta ner och ger dig besvär. Ladda ner vår mall gratis här. 

Har du en känslig tarm rekommenderar jag starta dagen med att dricka Referm. ReFerm innehåller en hög koncentration av kortkedjade fettsyror och andra molekyler, som bidrar till att reducera inflammation och symtom med utgångspunkt i tarmen. Det kan vara en bra start för din mag- och tarmkanal innan resten av dagen sätter igång.  

[check-email]