Kostfiber är viktiga för vår tarmhälsa. Chiafrön och psylliumfrön är två superfrön fullpackade med fiber. Här förklarar vi skillnaden och hur du enkelt kan använda dem i din kost.
Psylliumfrö
Detta lilla frö kan hjälpa både vid förstoppning, lättare diarré, stabilisera blodsockret, sänka kolesterolnivån och öka mättnadskänslan.
Psylliumfröskalet är ett lösligt fiber som drar till sig vätska och bildar en gelé. Detta medför att är du hård i magen blir du lösare och är du lös i magen blir du hårdare. Eftersom psyllium binder vätska och födan expanderar ökar känslan av mättnad vilket kan minska suget efter mat. Likaså saktar det ner matsmältningen vilket leder till ett stabilare blodsocker.
Sist men inte minst kan det leda till förbättrad kolesterolnivå.
Psylliumfröet binder till sig fett och gallsyror och ta med dem ut ur kroppen. Levern använder då kolesterol för att tillverka mer gallsyror, vilket förbrukar en del av kolesterolet i blodet.
Strö psylliumfrö över gröten, yoghurten eller låt den ligga några sekunden i ett glas vatten och ta den som en shot. Glöm inte att dricka vatten till och överdriv inte doseringen. 1 msk kan vara en lagom dos.
Chiafrön
Chiafrön är rika på Omega-3, alpha-linolensyra, fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.
Men du ska ha i åtanke att hela chiafrön, passerar genom tarmen utan att brytas ned – vilket medför att vi inte kan ta upp alla näringsämnen.
Tuggar du fröna kommer du åt en del av näringen men hur mycket är svårt att veta.
Vill man tillgodogöra sig till exempel Omega-3 får så rekommenderas att man maler sina chiafrö. Men hela chiafrön är precis som psyllimfrön ett lösligt fiber som drar till sig vätska och bildar en gelé. Detta medför att är du hård i magen blir du lösare och är du lös i magen blir du hårdare.
Chiafrön kan du strö över gröten eller yougurten men du kan även göra supergod chiagröt, eller blanda ner den i bröd eller smoothies.