Vill man börja med fermentering är mjölksyrning av grönsaker en bra början och närmare bestämt surkål. Dessutom är det toppen för din tarmhälsa och även miljösmart.
Visste du att vitkål är i säsong från ända från maj till december i Sverige?
Allt du behöver för att göra din egen surkål är kål, salt och en glasburk.
Val av glasburk: Välj en som rymmer 1 1/2 liter med gummiring och bygellås. Finns att införskaffa på IKEA.
Innan du sätter igång tar du bort fula blad och sköljer kålen.
Ingredienser:
- 1 kg vitkål (gärna ekologisk)
- 15 gram havssalt (1 msk)
- Strimla: Dela kålen på mitten och ta bort roten. Strimla kålen fint och lägg i en stor skål. Roten kan du riva grovt på ett rivjärn och ta med. Strö sedan salt över.
- Krama kålen med händerna så att kålen släpper ifrån sig vätskan. 5-15 min kan det ta innan du är klar. Du är först klar när det rinner vätska från kålen.
- Lägg kålen i glasburken och pressa så att det blir tätt packat. Häll på vätskan men låt 4 cm vara kvar till kanten.
- Ta en 2 literfryspåse och veckla ut den inuti burken. Häll i vatten i påsen så den nästan står upp till kanten av burken.
- Pressa ut luften ur påsen och knyt en knut så högt upp som möjligt. Stäng locken och se till att påsen inte sticker ut utanför.
- Låt burken stå i rumstemperatur på en tallrik i 14 dagar. Undvik direkt solljus eller ljuset från exempelvis en spotlight. Täck glasburken i så fall med en pappåse.
- Låt surkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.
Njut!
Om postbiotika
Postbiotika finns i de livsmedel som innehåller mikrobiellt fermenterade näringsämnen, som till exempel surkål. Postbiotika varierar innehållsmässigt beroende på vilka bakterier som används vid fermenteringen och vilket livsmedel som fermenteras. ReFerm är ett högkoncentrerat postbiotikum gjord på mikrobiellt fermenterad havre med hjälp av Lactobacillus plantarum DSM 9843.
Här kan du läsa mer om postbiotika mot tarmproblem!