Äntligen hittat vägen till en lugnare mage

Kundberättelser

Charlotte har haft magproblem i många år. Hon har provat de generella råden hon fått av vården, men haft svårt att få en långsiktig lösning. Vi var nyfikna på hur snabbt hon kände av en förändring med hjälp av ReFerm. Här samtalar hon med vår VD Caroline Lilja Olsson och delar med sig av sin resa till en mage i balans.

Charlotte berättar att hon längtar efter en vardag, då hon inte märker av sin mage hela tiden. Magen blir lätt uppblåst, vilket medför att hon tappar aptiten. Symtomen kan sedan övergå i huvudvärk, illamående och en tung känsla i kroppen.

– Jag tappar all energi. Allt blir mycket jobbigare att göra. Jag längtar efter den härliga känslan av att vara pigg och hungrig, säger Charlotte längtansfullt.

Tarmbesvären började smyga sig på efter graviditeterna för drygt 20 år sedan. Magen blev alltmer känslig.

– Det var säkert en kombination av hormonella förändringar, sämre ämnesomsättning och ökad upplevd stress. Det blev bara värre med tiden, berättar Charlotte.

Charlotte har uppsökt sjukvården för att få konstaterat att hon inte är kliniskt sjuk. Hon upplever att det är svårt att få gehör och hjälp med symtomen. Charlotte, som alltid varit intresserad av kost och hälsa har på eget initiativ genomfört en FODMAP-kurs digitalt. Elimineringsfasen, då olika livsmedel skall uteslutas har gått bra, men det är betydligt svårare att addera livsmedlen igen. Charlotte undrar om hon får i sig de näringsämnen hennes kropp faktiskt behöver. Charlotte har även kompletterat sin strikta kostkontroll med motion och avslappningsövningar som bidrar till symtomlindring. Men, grundorsaken kvarstår:

– Jag tänker dagligen på min tarm inför och mellan alla mål. Jag är orolig för hur tarmen ska reagera. Att äta ihop med andra är en viktig social aktivitet, som jag inte kan njuta av som jag skulle vilja kunna göra. Det är ibland en prövning att äta på restaurang, när min ingredienslista inte kan hanteras.

Charlotte har provat ReFerm i 14 dagar. Hon har tagit en förpackning om dagen varje morgon och väntat en timme till frukosten, som hon ibland tagit med sig till jobbet.
– Det var lätt och det kändes fort mycket bra. Jag kände bara av magen två dagar under denna tvåveckorsperiod och då hade jag ätit fel mat dagen innan, berättar Charlotte.

Charlotte fortsätter nu med ReFerm ett tag till.

– Magen är lugnare och mer i balans. Det känns som tarmen är starkare. Det är något som står emot bättre och därigenom blir den inte lika känslig.

Charlotte hoppas att hon nu funnit en lösning till tarmbesvärens orsak. Sen kommer hon att fortsätta vara försiktig med vissa livsmedel som lök och vitlök men tror sig våga prova äta mer av annat framöver som hon i dagsläget avstår ifrån. Hon kommer också att fortsätta med motion och avslappningsövningar för att hantera en stressig vardag.

– När jag nu blir bättre och inte behöver tänka på min mage hela tiden, så kommer det nog att hjälpa mig att bli mindre stressad. Tänk att se fram emot att kunna njuta av ett surdegsbröd! Jag vill kunna fokusera på att tänka positivt och njuta utan oro. Det är livskvalitet för mig.

Känner du igen dig i Charlottes berättelse? Vill du få kontroll över din mage och hitta en långsiktig lösning?

[check-email]

    Anmäl dig här!