Så påverkar alkohol din mage och tarm

Tarmhälsa

Den som någon gång har tagit ett eller flera glas alkohol vet att det kan märkas i tarmen dagen efter, inte minst på avföringen. Men vår mage och tarm påverkas faktiskt i mycket större utsträckning än dessa symtom. Det är viktigt att förstå de potentiella negativa effekter som alkohol kan ha på vår mage och tarm och slutligen på vår hälsa i stort.

Idag vet vi att alkohol har en stor inverkan på vår tarmvägg. Tarmväggen består av tarmslemhinnan och tarmbarriären som tillsammans bildar den tunna vägg som håller tarmflorans mikroorganismer skilda från vår kropp. En robust tarmslemhinna och tarmbarriär har många viktiga funktioner för vår hälsa både på kort och lång sikt. Alkoholens nedbrytande och negativa påverkan på tarmväggen är en komplex process som kan få betydande konsekvenser för vår hälsa.

Detta händer med tarmen när vi dricker alkohol

När vi konsumerar alkohol, börjar den att brytas ned i magsäcken. Här ökar alkoholen produktionen av magsyra. Detta kan ge upphov till besvär som halsbränna och smärta. Men det är inte bara magen som påverkas.

Alkoholen fortsätter sin resa genom tarmen och kommer i kontakt med tarmslemhinnan. Tarmslemhinnan är rik på små fingerliknande utskott kallade villi, som är ansvariga för att absorbera näringsämnen från maten vi äter. Alkohol kan störa funktionen hos dessa villi och därigenom påverka absorptionen av viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Detta kan leda till näringsbrist och hälsoproblem.

Förutom att störa absorptionen av näringsämnen kan alkohol också skada cellerna i tarmslemhinnan. Detta kan skada tarmbarriären så att den blir skör och även genomsläpplig. Med en genomsläpplig tarmbarriär ökar riskerna för att oönskade ämnen, inklusive bakterier och toxiner, passerar in i blodomloppet. Detta kan trigga en inflammatorisk respons och orsaka en rad hälsoproblem, inklusive autoimmuna sjukdomar och matsmältningsproblem.

Läs mer om tarmslemhinnan här och varför den är så viktig för vår hälsa.

Tarmen är ytterst känslig för alkohol, och man har kunnat se att skador uppstår även i magsäck och tunntarm redan efter enstaka alkoholintag. Här skriver IQ och Systembolaget skriver om att alkohol påverkar tarmfloran och tarmslemhinnan.

alkohol och tarmen

5 risker med alkohol

Utöver att skada tarmväggen så kan alkohol påverka vår mag-tarmkanal på följande sätt:

1. Skador på magsäcken:

Alkohol är känd för att irritera magsäcken. När alkohol når magen, kan den öka produktionen av magsyra och minska skyddande slemproduktion. Detta kan leda till magsår och gastrit, vilka kan orsaka smärta, illamående och kräkningar.

2. Påverkan på tarmbakterier:

Tarmen är hem för en mängd olika mikroorganismer som är avgörande för vår matsmältning och immunförsvar. Alkoholkonsumtion kan störa den balans som finns mellan dessa mikroorganismer, vilket kan leda till en obalans i tarmfloran. Detta kan i sin tur påverka vårt immunsystem och orsaka magproblem som bland annat diarré och förstoppning.

3. Näringsbrist:

Alkohol kan även störa absorptionen av viktiga näringsämnen i tarmen. Detta kan leda till näringsbrister som vitamin B12-brist och anemi. Dessa brister kan i sin tur orsaka trötthet, svaghet och andra hälsoproblem.

4. Ökad risk för mag- och tarmcancer:

Forskning har visat att långvarig och hög alkoholkonsumtion kan öka risken för mag- och tarmcancer. Alkohol kan orsaka skador på cellerna i mag- och tarmväggarna, vilket ökar risken för att cancerceller utvecklas.

5. Ökad risk för fettlever och skrumplever

Levern är ett viktigt organ som hjälper att bryta ner och avlägsna gifter som alkohol och mediciner från kroppen. Vid långvarig och hög alkoholkonsumtion kan levern skadas och med olika grader inflammation som följd. Skrumplever kan utvecklas efter en längre tid med inflammation.

Fettlever innebär att levern börja lagra större mängder fett. Alkohol minskar förbränningen av fett, vilket också påverkar utveckling av fettlever, som kan leda till leverinflammation. Stadie 1-3 med bindvävsinlagring kallas för leverfibros och stadium 4 kallas levercirros eller skrumplever. Då har levern så mycket ärrbildning att den inte kan läka.

Forskning visar att en kost rik på lösliga och särskilt olösliga fibrer, som finns i havre, har mindre fett i levern. Mikrobiellt fermenterad havre är särskilt gynnsam för att reducera risken för inflammation i både lever och tarm.

Alkohol och diarré

När vi dricker alkohol ökar blodflödet i det yttersta skiktet av tarmväggen, men inte i de djupare lagren. Detta kan skapa en svullnad i tarmväggen som kan leda till att tarmen får problem med att absorbera maten ordentligt vilket kan orsaka diarré. Det är på grund av detta man ofta kan uppleva att man får lös mage dagen efter intag av alkohol.

Alkohol och immunförsvaret

I tarmarna sitter en stor del av vårt immunförsvar. När vi dricker alkohol kan detta påverkas negativt, särskilt om vi dricker mycket under lång tid. Vissa immunceller minskar i antal, medan andra ökar, och vissa celler släpper ut ämnen som kan orsaka inflammation. Tarmfloran är avgörande för hur immunförsvaret fungerar. När du dricker alkohol påverkas den såväl som tarmväggen vilket kan leda till att bakterier tränger ut i kroppen och blodomloppet och skapar låggradig inflammation.

läckande tarm

Reparera och bibehåll en stark tarmslemhinna

Medan det kan vara okej att njuta av alkohol i måttliga mängder, är det viktigt att vara medveten om dess potentiella negativa effekter på mage och tarm. Att ha en stark tarmvägg och en tarmflora i balans gör att du lättare kan stå emot skadan alkoholen kan göra. En robust tarm skapas blandat annat genom att tillföra rätt näring. Tarmcellernas främsta näring kommer från kortkedjade fettsyror som bland annat finns i postbiotika, som ReFerm. Postbiotika är de näringsämnen som uppstår när bakterier fermenterar livsmedel. Dessa näringsämnen finns blanda annat i mikrobiellt fermenterade livsmedel men även i högkoncentrerat form i ReFerm.

ReFerm är en postbiotisk dryck gjord på svensk mikrobiellt fermenterad havre. ReFerm är ett enkelt sätt att tillföra rätt näring och stärka din tarm proaktiv så att den blir mer motståndskraftig. Eftersom ReFerm är gjord på fermenterad havre innehåller den även betaglukaner. Betaglukaner har en positiv påverkan på tarmslemhinnan som i studier har visat sig ägna sig särskilt väl vid olika grader av inflammationer med sitt ursprung i tarmen.

Stärk din tarm och gör den motståndskraftig.

ReFerm är högkoncentrerad postbiotika som i studier bevisat sin effekt. ReFerm passar både för dig som har mag- och tarmbesvär eller som vill ge tarmen stöd i ett preventivt syfte.

Kom igång idag

Att begränsa alkoholkonsumtionen och vara medveten om hur din kropp reagerar på alkohol är viktigt. Om du upplever några av de ovan nämnda problemen bör du rådfråga en läkare för råd och behandling.

Har du inte provat ReFerm ännu?

Besvara två snabba frågor om din tarmhälsa och få personliga rekommendationer för att komma igång! 💚

[check-email]