Hur ska svenskarna kunna följa kostråden när tarmen inte hänger med?
Idag är vi mer än någonsin medvetna om hur kosten påverkar vår hälsa. Vi vet att vad vi äter är direkt kopplat till vårt fysiska och mentala välbefinnande, och att många av de sjukdomar vi ser öka lavinartat skulle kunna undvikas med bättre matvanor. Kostråd som att äta mer baljväxter, frukt, grönt och fibrer är tydliga och välgrundade i den senaste forskningen. Men vad händer om vår kropp, mer specifikt vår tarmflora, inte klarar av att bearbeta näringsämnena från dessa livsmedel?
Vi på Nordic Rebalance vill lyfta en aspekt som sällan diskuteras i debatten kring mat och hälsa: Den dåliga tarmhälsans osynliga barriär. En kost rik på socker, snabba kolhydrater, processad mat kompletterat med intag av mediciner har över tid gjort att många svenskar har fått en obalanserad tarmflora. Denna obalans gör det svårt att bryta ner näringsämnena från fiberrika livsmedel, trots att just dessa rekommenderas i våra kostråd.
Här uppstår ett moment 22. Vi vet att en fiberrik kost och ett ökat intag av växtbaserad mat är avgörande för en god hälsa, men för många svenskar är tarmfloran inte rustad för att hantera dessa fiberhaltiga livsmedel. Vad händer då? De som försöker göra rätt och följa kostråden kan uppleva problem i tarmen som gaser och magknip. Många undviker då att fortsätta. Vissa blir dessutom föreslagna dieter som går stick i stäv med kostråden. Det blir en ond cirkel där många hamnar tillbaka på samma ohälsosamma kost de försökt lämna. Resultatet blir en alltmer obalanserad tarmflora och en tarmbarriär vars permeabilitet (genomsläpplighet) kan öka.
Forskning visar på en tydlig koppling mellan en obalanserad tarmflora, ökad permeabilitet i tarmen och olika hälsobesvär som övervikt, typ 2-diabetes och IBS. När tarmfloran är i obalans kan tarmbarriärens funktion försvagas, vilket leder till att skadliga ämnen kan ta sig in i kroppen vilket i sin tur kan aktivera immunförsvaret. En långvarig dålig kost rubbar alltså inte bara balansen i tarmfloran utan kan också leda till olika grader av inflammationer och kroniska sjukdomstillstånd. En stark och välfungerande tarmbarriär är därför nyckeln till att undvika låggradig immunaktivering och upprätthålla en god hälsa.
För att kunna bryta denna negativa trend måste vi börja prata om hur man kan hjälpa tarmen att återhämta sig. Hur gör vi då det? Jo, genom att tillföra tarmen rätt näringsämnen, dvs näringsämnen som uppstår vid mikrobiell fermentering av livsmedel som t ex kortkedjade fettsyror och andra metaboliter. Olika fermenterade livsmedel ger olika näringsämnen. Därför uppmanar vi livsmedelsindustrin att kroka arm med oss på Nordic Rebalance för att rebalansera tarmfloran hos befolkningen.
Det är hög tid att ta denna debatt. Svenskar förtjänar att förstå att lösningen inte bara ligger i uppmaningen att ”äta bättre”, utan att först hjälpa tarmen att komma i balans, så att de KAN äta rekommenderad kost som krävs för ett friskare liv. Vi behöver bredda hälsodebatten och sätta tarmhälsan i rätt fokus.
En sund kropp med en stark tarm
Caroline Lilja Olsson, VD Nordic Rebalance