Klarar din tarm av att äta 800 gram frukt och grönt om dagen?

Tarmhälsa

Att äta hälsosamt är ett av de mest effektiva sätten att förbättra vår livskvalitet och förebygga sjukdomar. Ändå visar beräkningar från Livsmedelsverket att en av fyra riskerar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. Kosten spelar en avgörande roll för vårt välmående, och med rätt näring kan vi påverka vår hälsa på ett kraftfullt sätt. Men när rekommendationerna talar om att vi bör konsumera upp till 800 gram frukt och grönt per dag, kan många undra om deras tarm klarar av det.

En demokratisk rättighet till kunskap om kosten

“Det är en demokratisk rättighet att ha kunskap om vad man bör äta och hur man håller sig frisk,” säger Caroline Lilja Olsson, VD på Nordic Rebalance. Kunskapen om hur vi bäst kan stödja vår hälsa med rätt näring är inte bara en fråga om individens välmående, utan också en fråga om samhällsresurser och folkhälsa.

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR23) ger vägledning baserad på de senaste forskningsresultaten. De rekommenderar bland annat att vi bör äta mellan 500 och 800 gram frukt, grönsaker och bär per dag, exklusive potatis, samt minst 25 gram kostfiber. Men många når inte upp till dessa mängder. En vanlig anledning är att vissa människor upplever svårigheter med att smälta den stora mängden kostfiber som dessa livsmedel innehåller, vilket kan resultera i magbesvär och en ovilja att öka sitt intag.

Tjocktarmen – en regnskog för tarmfloran

Vår tjocktarm är långt mer än en enkel uppsamlingsplats för avföring. Den är snarare som en levande regnskog bestående av vår tarmflora, med hundratusen miljarder bakterier, som lever i symbios och arbetar för att producera näringsämnen som gagnar både tarmen och hela kroppen. En balanserad tarmflora kan stärka tarmväggen och förhindra att skadliga ämnen tränger in i kroppen, vilket skyddar mot inflammation och sjukdom.

Fel kost, mediciner och alkohol kan däremot leda till en obalans i tarmfloran, så kallad dysbios, som kan vara svår att rätta till. Forskning visar att varken tillförsel av nya bakterier eller extra kostfiber nödvändigtvis hjälper när tarmfloran hamnat i obalans. Istället är det färdigfermenterade näringsämnen som kan skapa en verklig förändring. Därför behöver även vikten av att äta fermenterade livsmedel betonas, inte för probiotikans skull, utan för de kortkedjade fettsyror och andra metaboliter som dessa livsmedel innehåller – ämnen som är resultatet av fermenteringsprocessen.

Postbiotika och tarmhälsa

Postbiotika, som innehåller dessa mikrobiellt fermenterade näringsämnen, har visat sig vara grundläggande för att skapa en hälsosam miljö i tarmen. Ett exempel på ett potent postbiotikum är ReFerm, som fungerar som gödsel för en livskraftig tarmflora som producerar ämnen som kroppen accepterar och inte aktiverar immunförsvaret. När tarmen är i balans blir det också betydligt lättare att tillgodogöra sig näringsämnen från frukt, grönsaker, fullkorn och kostfiber. Härmed kan den individuella och befintliga tarmfloran bidra till långsiktig hälsa.

Anpassning efter dina behov

Rekommendationen om att äta 800 gram frukt och grönt per dag är baserad på forskning och bevisad effekt på hälsan. Men vägen dit är inte densamma för alla. För den som upplever problem med att smälta stora mängder kostfiber kan en stegvis anpassning, tillsammans med stöd till tarmfloran genom postbiotika och fermenterade livsmedel, vara nyckeln till framgång.

Kosten är kraftfull, och genom att lyssna på vår kropp och anpassa våra vanor efter våra individuella behov kan vi alla ta steg mot bättre hälsa och ett längre liv.

Lär dig mer om din tarm och hur den påverkar din hälsa!

Ladda ner vår Tarmguide fullspäckad med kunskap, ny forskning och råd för dig med IBS eller för dig som i preventivt syfte vill lära dig mer.

 

Ladda ner här
[check-email]