Tarmfickor och divertikulit – symtom och behandling

Tarmhälsa

Att ha tarmfickor även kallat divertiklar är vanligt, speciellt bland äldre och ofta märker vi inte av dem. Men blir de inflammerade så kan de orsaka svåra symtom – det tillståndet kallas för divertikulit.

Vad är tarmfickor/divertiklar?

Divertiklar eller tarmfickor är utbuktningar i tjocktarmens vägg. De uppstår oftast i nedre delen av tjocktarmen och buktar ut som små påsar. Tillståndet är vanligt, speciellt hos personer över 40 år och de allra flesta märker inte av att de har dem.

Om det fastnar tarminnehåll i tarmfickan kan dock inflammation bildas till följ av att bakterierna ökar och skadar tarmväggen. Inflammationen kan leda till symtom såsom smärta och feber. En inflammerad tarmficka kallas för divertikulit.
Vad är orsaken till tarmfickor?
Divertiklar kan bildas när det är för mycket innehåll i tarmen. Då kan tarmslemhinnan ge vika på vissa ställen och tränger då ut genom tarmmuskellagret och utbuktningarna, alltså fickorna, bildas.

Exakt orsak till varför vissa får tarmfickor är inte fastställt men följande tros göra att risken ökar:

Brist på fiberrik kost är en återkommande anledning till problem. Tarmfloran behöver rätt näring. I tarmfloran finns bakterier som fermenterar kostfiber. Vid fermenteringen bildas kortkedjade fettsyror och andra viktiga molekyler, som bygger tarmens slemhinna eller barriär. För lite fiber kan ge upphov till att tarmslemhinnan blir mer porös och att et finns risk för tarmfickor och inflammationer med obehagliga symtom. Återkommande förstoppningar kan vara en variant av IBS.

tarmfickor
Symtom på inflammerade tarmfickor – Hur känns divertikulit?

Har en eller flera av dina tarmfickor blivit inflammerade kan du få väldigt ont i magen, ofta i nedre delen till vänster, där tjocktarmen går upp i en krök. Du kan även uppleva någon av följande symtom:

Symtom på divertikulit kan liknas mycket med symtomen vid IBS. Det kan därför vara svårt att avgöra vad som är vad. Men vid båda tillstånden så vet vi att en balanserad tarmflora minskar inflammationen som ligger bakom besvären.

Läs också: Inflammation i tarmen – orsak och behandling

I vissa fall kan tarmfickan spricka vilket leder till att inflammationen sprider sig. Då får du väldigt ont i magen och känner dig mycket sjuk. Kontakta vården om du misstänker att du har fått divertikulit.

Kan man få bort tarmfickor?

Divertikulit, en inflammerad tarmficka läker oftast av sig själv inom ett par dagar. Under tiden kan det hjälpa att äta flytande föda och eventuellt ta smärtstillande läkemedel vid behov.

Spricker tarmfickan och inflammationen sprider sig kan du behöva vård i form av antibiotika eller operation. Läs mer på 1177.se

Hjälper ReFerm mot tarmfickor?

Vår erfarenhet med kunder visar att ReFerm både hjälper vid divertikulit och i förebyggande syfte. Eftersom ReFerm kan tas i flytande form passar det bra att inta ReFerm om du har fått en inflammerad tarmficka och får ont om du äter fast föda under en tid.

ReFerm är postbiotika som stärker tarmväggen. Med en stark tarmvägg minskar risken för att tarmen på vissa ställen blir skör. Det motverkar även läckande tarm som kan uppstå vid en skör tarm där bakterier läcker ut i kroppen och immunförsvaret svarar med inflammation och symtom uppkommer.

När ReFerm balanserar tarmfloran igen leder det till att symtom kopplat till avföringen avtar. Därmed minskar risken för förstoppning och trög mage som kan vara en av orsakerna till att man får tarmfickor.

Upptäck kraften i postbiotika för divertikulit

Vår erfarenhet med kunder visar att ReFerm dämpar inflammerade tarmfickor (divertikulit). Eftersom ReFerm kan tas flytande så är det lämpligt att ta om du har svårt att äta fast föda på grund av smärta från inflammerade tarmfickor.

Lär dig mer om postbiotika

Vad ska man undvika att äta när man har fickor på tarmen?

Det fanns tidigare råd om att undvika att äta nötter och frö när man har tarmfickor, men de råden gäller inte längre. I stället rekommenderas du äta en fiberrikkost då dessa kostfiber blir mat till de goda bakterierna samt att förstoppning då motverkas. Vid ökat fiberintag är det viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med vatten.

En del upplever att de inte tål fiber från vissa livsmedel då de ger magont, gaser och uppsvälld mage. Det beror på att man saknar rätt tarmbakterier för att fermentera kostfibrerna och då bildas istället koldioxid. Upplever man detta kan man med fördel inta postbiotika, som ReFerm, vilket skapar en tarmmiljö som gynnar förekomsten av bakterier som samarbetar med kroppen och fermenterar de näringsrika kostfibrerna på rätt sätt. Efter en tid kommer man att kunna tåla fiberrik mat bättre.

Det rekommenderade dagsintaget av fiber är 25-35 gram. I dag vet vi att 7 av 10 svenskar får i sig för lite fiber.

Livsmedel med högt fiberinnehåll är bland annat:

  • Råris, fullkornsris, matvete, havreris, quinoa, durrakorn.
  • Surdegsbröd eller bröd med hela korn
  • Rotfrukter och grova grönsaker
  • Lök och vitlök
  • Baljväxter
  • Frukt
  • Bär
  • Nötter

Läs också: Introducera mer fiber i din kost – för dig med känslig mage

fiber tarmfickor

Har du inte provat ReFerm ännu?

Besvara två snabba frågor om din tarmhälsa och få personliga rekommendationer för att komma igång! 💚

[check-email]