Undvik diarré och obalans i tarmfloran vid antibiotika

Tarmhälsa

Antibiotika är en livsviktig medicinsk resurs som vi behöver för att bekämpa bakteriella infektioner. Men samtidigt som antibiotika är kraftfull i kampen mot infektioner, kan den också ha en betydande påverkan på magen och tarmfloran, vilket kan leda till olika oönskade biverkningar. Kanske har du känt att din mage hamnat i obalans efter du avslutat en antibiotikakur?

I denna artikel får du veta mer om hur din mage, tarm och tarmflora kan påverkas av antibiotika samt vad du kan göra för att stärka din tarm och göra att den blir mer motståndskraftig.

Diarré av antibiotikakur

En av de vanligaste biverkningarna av antibiotikaanvändning är diarré. Detta beror på att antibiotika inte är selektiv i sitt angrepp utan kan påverka både skadliga och nyttiga bakterier i tarmen. Det kan leda till att det blir obalans i tarmfloran.

Tarmfloran spelar en avgörande roll för vår hälsa och den behöver vara i balans för att förhindra att andra sjukdomar uppstår. När en obalans uppstår, en så kallad dysbios, så kan det bland annat orsaka diarré, men även många andra symtom

Antibiotika och tarmbarriären

Antibiotika kan också påverka tarmbarriären. Tarmbarriären är ett skyddande skikt som omsluter tjocktarmen. När tarmfloran är i obalans kan tarmbarriären försvagas, och leda till så kallad läckande tarm. Det kan innebära att större molekyler och bakterier tränger ut i kroppen, vilket kan leda till att immunförsvaret triggas och inflammation skapas. Låggradiga inflammationer med ditt ursprung i tarmen kan i sin tur leda till flera olika sjukdomar, även sjukdomar som inte har symtom kopplade till tarmen.

Läs mer om vikten av en stark tarmbarriär

Det är viktigt att notera att effekterna av antibiotika på tarmen och tarmfloran kan variera från person till person och bero på flera faktorer, inklusive typen av antibiotika, behandlingsvaraktighet och individuell känslighet. För att minimera risken för magproblem och tarmobalans vid antibiotikabehandling, är det viktigt att följa läkarens råd och ta antibiotika som föreskrivs noggrant.

Stötta din tarm vid antibiotikaanvändning

Du kan ge din tarm och tarm stöd under din antibiotikakur genom att inta högkoncentrerat postbiotika. Postbiotika som ReFerm har i kliniska studier visat sig både balanserar din egen tarmflora och ger näring till tarmcellerna så att tarmbarriären stärks.
Optimalt är att inta ReFerm samtidigt som du tar din antibiotika för att minska skadorna. Men du kan också ta ReFerm efter din antibiotikakur för att återställa balans och på så sätt komma till rätta med de symtom du fått.

5 tips vid antibiotikaintag

  1. Slutför hela kuren såsom läkaren har ordinerat. De sjukdomsframkallande bakterierna kan annars överleva och börja föröka sig igen och infektionen kommer tillbaka.
  2. Inta postbiotika som ReFerm för att minska risken för symtom i samband med antibiotikakuren och för att balansera för antibiotika, som kan ha en negativ inverkan på tarmbarriären.
  3. Ät mycket kostfibrer från olika fiberkällor för att ge tarmfloran näring.
  4. Avstå gärna från alkohol, då den både kan bryta ner medicinen och tarmbarriären.
  5. Ta det lugnt med träning. Vila, koppla av och låt kroppen läka.

Ge stöd till din tarm

Med ReFerm tillför du extra näring till din tarm för att stötta den när du tar antibiotika.

Kom igång med ReFerm

Har du inte provat ReFerm ännu?

Besvara två snabba frågor om din tarmhälsa och få personliga rekommendationer för att komma igång! 💚

[check-email]