Om Nordic Rebalance

Vi är ett svensk-danskt företag som utvecklat ReFerm, en kostbehandling för IBS och ulcerös kolit som visat klinisk effekt i två publicerade studier. I Sverige är vi en del av SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund. I Danmark finns vi på C4 Videncenter i Hilleröd. Här bedriver vi forskning och utveckling.

1994

Skånemejerier ekonomisk förening (dvs de sydsvenska mjölkbönderna) lanserade ProViva, en fruktdryck som innehåller mjölksyrebakterien och probiotikan Lactobacillus plantarum 299v. Ett decennium senare kom forskaren Hans Israelsen i kontakt med Lactobacillus plantarum 299v.

 

2004

Hans, som är filosofie doktor i molekylärgenetik, arbetar inom genetik och biokemi i mjölksyrabakterier. Det betyder att han bland annat intresserar sig för hur tjocktarmen påverkas av kosten. Det är ett spännande område. Forskningen har under de senaste åren börjat att intressera sig för något som kallas kortkedjade fettsyror. Dessa är tjocktarmens viktigaste näringsämne och viktiga för att tarmbarriären ska vara intakt och inte ska släppa igenom bakterier. Om tarmbarriären är svag kallas det i dagligt tal för läckande tarm och kan ge upphov till obehagliga symtom från magtarmssystemet. Hans funderade på om det gick att skapa kortkedjade fettsyror genom att fermentera havre med hjälp av Lactobacillus plantarum 299v. Det gick.

ReFerm som kostbehandling av IBS och ulcerös kolit föddes.

 

2007

Bolaget Nordic Rebalance bildades i Danmark med hjälp av några privata investerare. ReFerm säljs i Danmark under varumärket Profermin.

 

2010

Skånemejerier ek. för. gick in som delägare i Nordic Rebalance och är idag största aktieägare. För Skånemejerier ek för känns det naturligt att fortsatt främja forskning och livsmedelsutvecklingen i Danmark och Sverige. Naturliga råvaror, etiskt och miljövänligt lantbruk samt värnandet av kunskap och arbetstillfällen är viktiga ledord för de sydsvenska mjölkbönderna.

 

2018

ReFerm lanserades i Sverige.

 

2020

Caroline Lilja Olsson anställdes som marknads- och försäljningsinriktad VD.

Caroline kommer från Skånemejerier, där hon arbetat i nästan 25 år, varav de sista 11 åren som marknadsdirektör med ansvar för varumärken, kommunikation, hållbarhet och under en tid även forskning och utveckling.

ReFerm tillverkas på Danones anläggning i Lunnarp i Skåne, där bland annat ProViva fortfarande produceras.

Vi samarbetar även med Skånesemin e.k för., ett annat skånskt jordbruksföretag med säte i Hörby i Skåne. Härifrån skickas produkterna vidare ut till er alla.

Vi finns alltid tillgängliga för er. Ni når oss bäst på info@nordicrebalance.com. Välkomna!

Hans Israelsen
Grundare

Caroline Lilja-Olsson
VD

Anders Rolfsson
Styrelseordförande

[check-email]

    Anmäl dig här!