Om oss 2020-05-19T10:40:50+02:00

OM OSS

För att berätta om oss, så får vi börja från början med hur ReFerm kom till.

1994 lanserade Skånemejerier ekonomisk förening (dvs de sydsvenska mjölkbönderna) ProViva, en fruktdryck som innehåller mjölksyrebakterien och probiotikan Lactobacillus plantarum 299v.

Ett decennium senare kom forskaren Hans Israelsen i kontakt med Lactobacillus plantarum 299v. Hans, som är filosofie doktor i molekylärgenetik, arbetar inom genetik och biokemi i mjölksyrabakterier. Det betyder att han bland annat intresserar sig för hur tjocktarmen påverkas av kosten.

Det är ett spännande område. Forskningen har under de senaste åren börjat att intressera sig för något som kallas kortkedjade fettsyror. Dessa är tjocktarmens viktigaste näringsämne och viktiga för att tarmbarriären ska vara intakt och inte ska släppa igenom bakterier. Om tarmbarriären är svag kallas det i dagligt tal för läckande tarm och kan ge upphov till obehagliga symtom från magtarmssystemet. Hans funderade på om det gick att skapa kortkedjade fettsyror genom att fermentera havre med hjälp av Lactobacillus plantarum 299v. Det gick.

ReFerm som kostbehandling av IBS och ulcerös kolit föddes.

2007 bildades bolaget Nordic Rebalance i Danmark med hjälp av några privata investerare. ReFerm säljs i Danmark under varumärket Profermin.

2010 gick Skånemejerier ek för in som delägare i Nordic Rebalance och är idag största aktieägare. För Skånemejerier ek för känns det naturligt att fortsatt främja forskning och livsmedelsutvecklingen i Danmark och Sverige. Naturliga råvaror, etiskt och miljövänligt lantbruk samt värnandet av kunskap och arbetstillfällen är viktiga ledord för de sydsvenska mjölkbönderna.

2018, november lanserades ReFerm i Sverige.

2020 anställdes Caroline Lilja Olsson som marknads- och försäljningsinriktad VD.

Caroline kommer från Skånemejerier, där hon arbetat i nästan 25 år, varav de sista 11 åren som marknadsdirektör med ansvar för varumärken, kommunikation, hållbarhet och under en tid även forskning och utveckling.

ReFerm tillverkas på Danones anläggning i Lunnarp i Skåne, där bland annat ProViva fortfarande produceras.

Vi samarbetar även med Skånesemin ek för, ett annat skånskt jordbruksföretag med säte i Hörby i Skåne. Härifrån skickas produkterna vidare ut till er alla.

Vi finns alltid tillgängliga för er. Ni når oss bäst på info@nordicrebalance.com.

Välkomna!

Hans Israelsen

Grundare

Caroline Lilja-Olsson

VD

Anders Rolfsson

Styrelseordförande