ReFerm – en fermenterad havredryck

Många hälsoproblem börjar i tarmen
Stress, dåliga kostvanor och upprepade antibiotikakurer kan påverka din hälsa negativt och bland annat skapa inflammationer i tarmen. En läckande tarm kan aktivera kroppens immunförsvar och eventuellt orsaka inflammatoriska tarmsjukdomar och irritabel tjocktarm (IBS). Här har tarmcellerna en viktig uppgift. De bygger och stärker tarmslemhinnan som i sin tur hindrar tarmbakterier från att tränga genom tarmen och ut i kroppen.

ReFerm innehåller kortkedjade fettsyror
ReFerm är ett patenterat livsmedel som tillverkas genom fermentering av havre med hjälp av mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v. Vid fermenteringen bildas bland annat kortkedjade fettsyror som är tarmcellernas främsta näringskälla. Tarmcellerna bygger tarmslemhinnan som är tarmens skydd mot mikroorganismer. En tät tarmslemhinna är viktig för din hälsa, och hindrar bakterier och andra mikroorganismer från att tränga ut i kroppen. ReFerm innehåller även kostfiber och viktiga molekyler som kan ha en hämmande effekt på de inflammationsskapande mikroorganismerna.

Kostbehandling

ReFerm klassificeras som FSMP, ”Food for Special Medical Purposes”, i Sverige kallat livsmedel för speciella medicinska ändamål. Det är livsmedel för personer med olika sjukdomar eller åkommor som kräver speciell kost. ReFerm är en kostbehandling för IBS och ulcerös kolit, och ger ingen negativ påverkan på immunförsvaret.

Viktig information!

  • ReFerm ska användas under medicinsk övervakning. Kontakta gärna din läkare eller dietist.
  • ReFerm är inte lämpligt som enda näringskälla.
  • ReFerm är inte avsett för parenteralt bruk.
  • Använd inte ReFerm om du är allergisk mot något av innehållsämnena.
  • Om du är förstoppad rekommenderar vi att du samtidigt säkerställer att förstoppningen hävs med hjälp av laxerande medel innan och efter intag av ReFerm.

Färre än fem procent av dem som använder ReFerm upplever oavsiktliga reaktioner. Det kan handla om uppblåsthet och ett ökat behov av att tömma tarmen. Om du får dessa reaktioner, kan du halvera ReFerm-intaget under två till sex dagar för att lindra problemen.

Så här dricker du ReFerm

  • Häll drycken i ett stort glas och rör om lite innan du dricker. ReFerm innehåller inga smaktillsatser, men fermenteringen ger drycken en syrlig smak som påminner om nypon eller vinbär. Vill du tona ner syrligheten lite kan du hälla i 1-2 matskedar sockerfri koncentrerad juice precis innan du ska dricka.
  • Dosering

ReFerm ska alltid drickas på ”tom” mage – minst en timme innan frukost resp kvällmat.

Du som har uttalade magproblem eller konstaterad IBS

Vi rekommenderar att du tar ReFerm varje dag under minst 3-4 månader.

Månad 1: 2 förpackningar/dag
Morgon och eftermiddag/kväll
Månad 2-4: 1 förpackning/dag
Morgon

Du som har ulcerös kolit

Vi rekommenderar att du tar ReFerm varje dag under minst 6 månader.

Månad 1-6: 2 förpackningar/dag
Morgon och eftermiddag/kväll

Hur länge ska jag dricka ReFerm?

Många upplever symtomförändringar redan inom en till två veckor, och dessa kan fortgå under hela den tid de fortsätter att dricka ReFerm. Varje individs tarmflora är unik och därför kan symtomförändringarna variera från person till person. Eftersom ReFerm tillför näringsämnen för att bygga en starkare tarmslemhinna kan din kropp inledningsvis reagera på de nya ämnena, men det är helt ofarligt. Ibland kan symtom återkomma för att sedan åter förändras, och därför rekommenderar vi att du dricker ReFerm minst 3-4 respektive 6 månader (se ovan), men var alltid lyhörd inför dina symtom.

Tarmens slemhinna behöver ständig påfyllnad av kortkedjade fettsyror, kostfiber och laktobaciller. Du kan därför välja att fortsätta dricka ReFerm och kontinuerligt fylla på kroppens förråd.

Kostråd vid intag av ReFerm

Under perioden du tar ReFerm kan du i stort sett äta normalt. Vi rekommenderar dock att tänka på följande råd:

Mjölk  – Undvik färsk mjölk, gäller även laktosfri. Ersätt gärna med sojamjölk eller havremjölk, dock inte rismjölk eftersom det innehåller mycket socker.

Mejeriprodukter – Minska intaget av mejeriprodukter som ost och smör samt syrade produkter som fil och yoghurt.

Socker – Minska intaget av socker och produkter med mycket socker, t.ex. godis, kakor, läsk, juice, torkad frukt och saft.

Frukt – Färsk frukt är gott och nyttigt, men för vissa med magproblem kan t.ex. äpple och päron ge magkrångel.

Vila – Försök undvika mat eller dryck med mycket kalorier efter att du har ätit kvällsmat. Tarmsystemet behöver nämligen få vara arbetsfri under kvällen och natten.

Fysisk aktivitet – Sist men inte minst, var fysiskt aktiv varje dag.

Följ din utveckling

Med MyReFerm kan du enkelt se hur dina symtom förändras från dag till dag.
Ladda ner appen redan idag!

 

Förvaring

Oöppnad:  ReFerm förvaras helst i kyla (+ 8°C) men tål att stå i rumstemperatur, så länge den inte överstiger 35°C. ReFerm drickes helst kyld. ReFerm tål inte frysning, så tänk på att inte placera förpackningarna alltför nära kylplattan som sitter längst in i kylskåpet.

Öppnad: En öppnad förpackning har en hållbarhet på 24 timmar i kylskåp.

Ingredienser

Vatten, havremjöl, maltmjöl av korn, sojalecitin och mjölksyrabakteriekultur Lactobacillus plantarum 299v. ReFerm är producerat i Sverige på svensk havre. ReFerm är vegansk.

Näringsinnehåll

Energi 240 kJ / 58 kcal
Fett 1,0 g (varav 0.2 g mättade fettsyror)
Kolhydrater 10,9 g (varav 4,9 g sockerarter)
Protein 2,0 g (huvudsakligen från havre)
Salt 0,04 g (varav natrium 15 mg)
Vitaminer Vit. K 0,1μg, Niacin (NE) 0,1 mg, Folsyra 2 μg, Biotin 0,3 μg, Vit. E (α -TE) 0,1 mg
Mineraler Na 11 mg, Cl 9 mg, K 60 mg, Ca 10 mg, P 61 mg, Mg 20 mg, Fe 0,6 mg, Zn 0,5 mg, Cu 0,1 μg, I 7 μg, Mn 0,7 mg, Cr 0,3 μg, Mo 19 μg, F 0,8 mg.

Vanliga frågor kring ReFerm

ReFerm är för kostbehandling av IBS och ulcerös kolit. ReFerm är ett färdigfermenterat livsmedel för speciella medicinska ändamål.

ReFerm innehåller >2 gram kortkedjade fettsyror per förpackning. De kortkedjade fettsyrorna är den primära energikällan till tarmcellerna, som bygger tarmslemhinnan. Tarmslemhinnan omger och skyddar tjocktarmen från läckage av bakterier och andra mikroorganismer, som konstant försöker gå igenom tarmslemhinnan och ut i kroppen.

ReFerm innehåller även kostfiber och viktiga molekyler som kan ha en hämmande effekt på de inflammationsskapande mikroorganismerna.

Läs mer här

Börja dagen med att ta ReFerm på tom mage.

Vänta minst 1 timme till nästa måltid efter intag av ReFerm.

Det beror på din diagnos. Om du har IBS rekommenderar vi att du dricker två förpackningar per dag den första månaden. Därefter en förpackning om dagen i 3-4 månader. Om du har ulcerös kolit rekommenderar vi att du dricker två förpackningar per dag i minst 6 månader.

Läs mer här

Ingredienser: Vatten, havremjöl, maltmjöl av korn, sojalecitin och mjölksyrabakteriekultur Lactobacillus plantarum 299v.

Vid fermenteringen av havre med Lactobacillus plantarum 299v bildas kortkedjade fettsyror. ReFerm innehåller även kostfiber och viktiga molekyler som kan ha en hämmande effekt på de inflammationsskapande mikroorganismerna.

Läs mer här

Ja. ReFerm innehåller gluten från korn, men endast små mängder.

Nej. ReFerm består endast av vegetabiliska råvaror och är därmed fri från laktos och mjölkprotein.

Lecitin innehåller fosfatidylkolin, som är nödvändig för barriärfunktionen hos tarmslemhinnan. En förbättrad barriärfunktion gör tarmen mer motståndskraftig.

ReFerm är en produkt för kostbehandling av IBS och ulcerös kolit. Produkten är ett fermenterat livsmedel för speciella medicinska ändamål. ReFerm är inte klassat som ett läkemedel.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev. Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.