Bra bröd för magen

Dietisten tipsar

Bröd kan vara bra för din mage och tarm. Välj därför inte bort utan välj rätt istället!  Låt mig berätta hur det ligger till.

Visste du att sädesslag som till exempel havre, korn, dinkel och råg alla kan vara med att bidra till protein, kolhydrater, fett, fibrer, vitaminer och mineraler som järn, zink och magnesium.

Surdeg och dinkel

Besväras du av gaser när du äter bröd, kan ett bröd bakat på surdeg vara fördelaktigt.

När ett bröd fermenteras vilket sker vid surdegsbakning bryts fiberdelarna i mjölet ner. Enkelt förklarat kan man säga att jäsningen äger rum i degskålen istället för i din tarm.

Att välja dinkel kan även minska besvär med gaser och uppsvälldhet, då dinkel innehåller en låg andel av oligosackarider som kan vara bråkiga att bryta ner om man har en känslig mage.

För er som inte besväras av gaser när ni äter bröd är det annars bra att försöka variera med både dinkel, råg, korn och andra fullkornsmjöl. Förutom att fullkorn innehåller en hög andel kostfibrer, innehåller det också mineraler som järn, zink och magnesium.

Sädesslag innehåller även fytinsyra som binder mineralerna, men när brödet fermenteras bryts fytinsyran ner vilket underlättar kroppens upptag av dessa näringsämnen.

Idag visar forskning att fullkorn kan vara med till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, Diabetes typ-2 och vissa cancerformer.

Nu pratar vi inte om vetemjöl som har en låg mängd av fullkorn.

Väljer du ett fullkornsbakat surdegsbröd kan vår kropp på allra bästa sätt tillgodogöra sig alla näringsämnen.

Vad ska jag titta efter när jag ska köpa bröd i butik?

Granska innehållsförteckningen och se så inga sockerkällor står tidigt i texten. Det som står först som ingrediens innebär också att det finns mest av.

Sedan spanar du in, näringsdeklarationen där kostfiberinnehållet gärna får vara minst 9 gram per 100 gram. Allt beror ju även på hur mycket just din mag-och tarmkanal kan hantera och klarar av att bryta ner. Börja öka ditt fiberintag i det lilla och öka succesivt.

Är brödet bakat på surdeg bör procenthalten vara 100 %. Idag marknadsförs bröd ibland med ”bakat på surdeg” men där jäst även ingår. Dessvärre har jästens kraft tagit över och surdegens hälsoeffekter försvinner därmed.

För att ett mjukt bröd ska få kallas “fullkornsbröd” ska det innehålla minst 22 procent fullkorn.

Eller varför inte prova att baka ditt eget surdegsbröd!  Spana in vår steg för steg guide på hur du startar din egen surdeg här. Prova därefter att baka våra goda surdegsfrallor på dinkelmjöl.

 

Varma hälsningar,
Emilia Polster

[check-email]

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev.Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.