Dietisten har ordet – Från teori till praktik

Dietisten tipsar

Idag finns ett stort intresse för hur maten påverkar vår hälsa och det forskas intensivt inom området. Idag vet vi att det vi äter kan ha en avgörande roll för vårt välmående.

Det leder även till att mer information om vad vi bör äta når oss, tyvärr med väldigt varierad tillförlitlighet. Det jag tror många gånger saknas, är grundläggande kunskaper i näringslära och om hur sambandet mellan det vi äter och hälsa påverkar oss.

Visst är det så att alla vitaminer och mineraler har specifika uppgifter som är helt nödvändiga för kroppens funktioner. Maten vi äter måste därmed förse oss med alla näringsämnen i en lämplig blandning. Annars finns risk att vi får näringsbrist och en kropp som inte mår bra.

Själv tycker jag det är otroligt intressant att veta vad enskilda vitaminer och mineraler gör i vår kropp. Men än viktigare är det att kunna omsätta teori till praktisk handling. Annars finns risken att det skapar mer oro än nytta i ens människas liv.

Jag kan inte nog betona att inget enskilt livsmedel innehåller allt. Därför måste näringen komma från många olika livsmedel.

Att tala om näringsämnen må vara intressant för den som nördar ner sig i näringsstatus och vill ta reda på om någon brist råder men mycket viktigare tycker jag det är att gå bort från att ge råd om att äta mindre kolhydrater, ät mindre fett, ät mer protein och istället prata om råvaror, livsmedel och vilken mat man bör handla hem.

Min utmaning som dietist är enligt mig att översätta biokemiska termer till helt vanlig mat. Ge er recept, inspirera att laga mer mat, lära dig förstå innehållsförteckningen, våga lite på kroppens signaler, njuta av maten, vilken råvara är i säsong osv osv.

Den som begränsar sitt livsmedelsval, om det så är att man följer en viss kosthållning, har känslig mage eller på grund av allergi behöver dessutom kunskap om vilka livsmedel som kan ersätta de man uteslutit. Ännu mer kunskap helt enkelt. Kunskap och medvetenhet är första steget, sedan börjar resan till hur man översätter kunskap till praktisk handlande.

Här på Dietisten Tipsar delar jag med mig av tips och råd. Önskar du individuell och personlig rådgivning, så kan du boka en tid för ett digitalt möte här.

 

Varma hälsningar,
Emilia Polster

[check-email]

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev.Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.