God magkänsla i juletid

Tarmhälsa

Hjärnan och magen kommunicerar med varandra. Så låt därför de stundande helgerna bli en tidpunkt för att varva ner, tänka goda tankar, andas lugnt och ge din tarm näring och kärlek för ett bättre välmående både mentalt och fysiskt.

Julen står inför dörren. Innan jul och eventuell ledighet är det ofta mycket som ska ordnas och bli klart. Det är mörkt och kallt och vi tillbringar oftast inte så mycket tid utomhus i dagsljus. Detta år har dessutom ett molntäcke lagt sig över stora delar landet. Många har inte sett en solstråle på flera veckor. Ovanpå detta kommer det att bli en annorlunda jul i år i spåren av Covid, då vi måste hålla avstånd och fira högtiden i en mindre krets. Det är lätt att man känner sig nerstämd och stressad av situationen.

Hjärnan och tarmen kommunicerar med varandra

Stress kan påverka vår maghälsa negativt. Vem har inte märkt av en bubblig och orolig mage i en stressad situation? Det finns en förklaring till det. Forskning visar att tarmen och hjärnan kommunicerar med varandra. Denna länk kallas gut-brain-axeln. En viktig kommunikationskanal är vagusnerven. Den är kroppens längsta nerv och går mellan hjärnstammen och tarmen, där nervtrådarna är förankrade i tarmväggen. Vagusnervens främsta funktion är att sända information mellan tarmen och hjärnan för att bland annat reglera immunsystemet. Informationen går ständigt i båda riktningarna mellan hjärna och tarm.

“Stress kan hämma aktiviteten i vagusnerven och skulle kunna förorsaka en försvagad tarmslemhinna.”

Säger Walter Fischer, docent i neurobiologi vid Lunds universitet som tillsammans med sin bror Hans Walter, docent i immunologi, är grundare till Gutfeeling Labs i Lund, som utför tarmfloraanalyser och ger kostråd baserade på analysresultatet.

Viktigt för hälsan med robust tarmslemhinna

Tarmslemhinnan ska vara robust för att bakterier inte ska tränga ut ur tarmen och in i kroppen, vilket kan inträffa vid läckande tarm. När tarmen läcker bakterier slås kroppens immunförsvar igång och en inflammation kan bildas. IBS anses allt mer vara en låggradig inflammation, som bland annat kan härledas till en överreaktion från immunförsvaret.  Stress har således en negativ påverkan på vår tarmhälsa och vice versa. Det vill säga att en dålig tarmhälsa kan ge mentala problem och när magen krånglar påverkar det livet.

Kortkedjade fettsyror kan stärka tarmhälsan

Tarmslemhinnans främsta näringsämne är kortkedjade fettsyror som bildas när bland annat laktobaciller fermenterar kostfibrer. Genom att tillföra kortkedjade fettsyror till exempel via kosten kan tarmslemhinnas viktiga barriärfunktion stärkas och därmed förhindra en inflammation. Kortkedjade fettsyror är relativt svaga syror, som kan tränga in i mikroorganismer.

“När de kortkedjade fettsyrorna tränger in i en oacceptabel mikroorganism börjar mikroorganismen försvara sig med att pumpa ut fettsyrorna igen. Vid försvarsprocessen måste mikroorganismen lägga om sina resurser, vilket medför att den ändrar sin karaktär varvid den stoppar med att utgöra ett hot mot immunsystemet. När mikroorganismen inte längre utgör ett hot kan immunförsvaret stoppa sin överreaktion och därmed inflammationen”

Förklarar Hans Israelsen, PhD i bakteriell molekylärgenetik och grundare av Nordic Rebalance.

Kortkedjade fettsyror kan stärka hjärnans hälsotillstånd

Forskning visar att de kortkedjade fettsyrorna även har en essentiell positiv roll för hjärnans hälsotillstånd. De kortkedjade fettsyrorna når till hjärnan från tarmarna via stimulering av vagusnerven och via blodbanan. Där kan de påverka processer som är gynnsamma för hjärnans nervceller. En balanserad tarm skulle därmed kunna påverka depressioner och vissa neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och neurodegenerativa sjukdomar.

Hjärnan i magen

Magtarmkanalen är omsluten av det enteriska nervsystemet (ENS), som också kallas för ”hjärnan i magen”, ”bukmagen” och ”andra hjärnan”. Tarmens nervsystem har betydligt fler likheter med hjärnan än det nervsystem som förbinder hjärnan och kroppens övriga organ. ”Hjärnan i magen” är så pass självständig att om den blev avskuren från hjärnan skulle den fortsätta att fungera.  I tarmens nervsystem finns 100 miljoner nervceller, som påverkas av tarmens kondition. I samband med inflammationer och sjukdomar i magen kan nervcellerna dö. Ämnen som skyddar nervcellerna finns i tarmslemhinnan. En robust och frisk tarmslemhinna är således (återigen) viktig.

Fyll på med omtanke. Det är du värd.

När vi nu står inför julen kan det således vara klokt att ta vara på helgdagarna, varva ner och bara vara. Det kan bli ett tillfälle där vi kan vända tankarna inåt. Lyssna på vår kropp. Kanske har den något att säga oss. När lyssnade du ordentligt på din magkänsla senast? Vår andra hjärna, tarmens nervsystem, kan ha mycket att berätta.

Kortkedjade fettsyror är som alla andra näringsämnen. De varar inte för evigt. De måste fyllas på. Ta hand om dig. Ge din tarm den kärlek och omvårdnad som den behöver. Det är du värd.

GOD JUL!

VÄLKOMMEN
Caroline

TA LEDARSKAP ÖVER DIN TARMHÄLSA

I fjärde avsnittet av podcasten Magkänsla gästas vi av Leg psykoterapeut Susanne Jensen. Tillsammans diskuterar vi vad magkänslan faktiskt innebär, hur man tar ledarskap över sin tarmhälsa och vad yttre stress gör för kroppens inre landskap.
Podcasten görs av Caroline Lilja Olsson & Emilia Polster i samarbete med ReFerm.
Lyssna här!
[check-email]

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev. Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.