Kostbehandling av tarmrelaterade symtom

Tarmhälsa

Kära läsare,

Att informera om och marknadsföra livsmedel är ganska strikt reglerat. Det är avsevärt lättare att informera om smak och livsstil än om hälsobringande egenskaper. Det är förstås mycket bra att det inte utlovas egenskaper som är felaktiga eller kraftigt överdrivna. Å andra sidan är det viktigt att minnas att vi inte intar föda bara för att ”stilla hunger och törst”. De är signaler på att vi behöver inta näringsämnen som kroppen behöver för att fungera och må bra. Cirka 60 ton föda passerar genom magtarmkanalen under en genomsnittlig levnadslängd, så det säger sig nästan självt att kosten har en stor påverkan på vår kropp, hälsotillstånd och livskvalitet.

Testpersoner av ReFerm

För oss på Nordic Rebalance är det viktigt att veta hur ReFerm uppfattas. Vi har genomfört kliniska studier och det är viktigt att kontinuerligt följa upp i vardagen. Med jämna mellanrum brukar vi efterfråga testpersoner med konstaterad IBS eller de som tror sig ha IBS. De får prova ReFerm i 14 dagar.

Innan intag av ReFerm ställs bland annat ett antal frågor som berör symtom. Vi inleder med hur ofta personen känner av magproblem. Därefter följer utvärdering av olika symtom såsom illamående, magsmärtor, uppblåsthet, huvudvärk, trötthet, gasavgång, rapningar, halsbränna, mättnadskänsla samt avföringens utseende och antal tillfällen.

Avslutningsvis får testpersonen bedöma den sammantagna smärtnivån och antal gånger per dag som magen gör sig påmind. Graderingen görs enligt en 6-gradig skala, där 1 motsvarar aldrig eller inga besvär alls och 6 motsvarar alltid eller mycket svåra besvär.

Symtomen varierar mellan testpersonerna. Det finns de som har 4-6 poäng på nästan alla parametrar till de som bara besväras av några enstaka symtom, som kan vara nog så påtagliga.

Testpersonerna intar sedan ReFerm i cirka 14 dagar beroende på hur många förpackningar som intas per dag. Praktiskt taget alla märker av en skillnad inom två till tre dagar även om det för någon kan ta upp till en vecka. De flesta beskriver det som ett ”lugn” som lägger sig över magen. Dessa tar ReFerm från dag ett och dricker produkten konsekvent i fjorton dagar. Sedan finns det de vars tarmar reagerar på näringstillförseln. De blir ännu bubbligare i magen och det kan knipa rejält. Då rekommenderar vi att ge tarmen en chans att vänja sig. De kan vara från att gå ner på en, en halv eller till och med en matsked om dagen under en tid för att sedan trappa upp. Är man bara konsekvent och tar det lugnt brukar det fungera för det allra flesta.

Efter det att testpersonen intagit 28 st ReFerm görs ett uppföljande samtal, där symtomen värderas igen. För att medvetet inte utlova för mycket, så kan jag säga att 9 av 10 märker åtminstone en markant skillnad, där utvärderingen går från den högre graden (4-6) till den lägre graden (1-3). I många fall gäller det för flera symtom. Mest frekvent och påtagligt är symtomförändring för uppblåsthet, trötthet, magsmärtor och avföringens konsistens.

Många väljer sedan att låta ReFerm utgöra en del av kosten även framöver.

Glöm inte tjocktarmen

Mycket av näringsämnena tas upp i tunntarmen men vi får inte glömma bort tjocktarmen, där den största delen av de biljontals mikroorganismerna (mestadels bakterier) bor och verkar. Forskning visar att tarmslemhinnans barriär är av avgörande vikt för att vår tarmflora ska arbeta med eller mot oss. Tarmslemhinnan behöver näringsämnen för att vara robust och säkerställa att stå emot så att bakterierna inte tränger ut ur tarmen och in i kroppen, som kan hända vid läckande tarm. När tarmen läcker bakterier slås kroppens immunförsvar igång och en inflammation kan bildas.

Stressa mindre

Idag visar forskningen att det finns ett klart samband mellan hjärnan och tarmen (microbiota-gut-brain). Att vara stressad och ständigt vara ”på” kan också vara inflammationsskapande. Det är därför viktigt att undvika stressiga situationer och ta det lugnare. Andas med djupa andetag, tugga maten ordentligt och gå en promenad i dagsljus. Det finns många mindre åtgärder som kan vidtas.

Låggradiga inflammationer i tarmen ses alltmer som orsaken till de symtom som går under benämningen IBS. Sjukdomen ulcerös kolit är en kronisk inflammation i tjock- och ändtarmen. Tarmrelaterade symtom och sjukdomar är idag den främsta orsaken till att besöka sjukvården. (före Covid-19!) Det är klart att det är ett problem både för samhället, då sjukvården belastas både personellt och kostnadsmässigt, samt för den enskilde individen och dess omgivning.

Vid IBS (-liknande symtom) rekommenderas ofta symtomlindring med hjälp av kosten. ReFerm är en kostdiet eller kostbehandling av IBS och ulcerös kolit.

 

Med önskan om god magkänsla!

Vänliga hälsningar
Caroline Lilja Olsson
VD Nordic Rebalance

VÄLKOMMEN
Caroline

Avsnitt 5: det holistiska perspektivet

Ta hand om din tarm på ett holistiskt sätt! 💚
“All sjukdom börjar i magen”, sa Hippokrates redan för 2500 år sedan. De flesta äter alldeles för lite nyttigt för tarmflorans bästa; öka mängden fermenterade fibrer och kortkedjade fettsyror! Men önskade resultat kan utebli om inte man ser till helheten.
Lär dig mer om hur andning, träning och kost hänger ihop och ger bättre förutsättningar att lyckas med din hälsoresa i podden Magkänsla med vår gäst naprapat Fredrik Palmer. 

Bästa hälsningar
Caroline

Lyssna på avsnitt 5!
[check-email]

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev.Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.