Ulcerös kolit kan lindras på flera sätt

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som angriper tjocktarmen och ändtarmen eller bara ändtarmen.
Det är en kronisk sjukdom som går i skov – vissa får av enstaka och kortare skov, medan andra drabbas av flera och mer ihållande sjukdomsperioder. Ulcerös kolit är en sjukdom du har hela livet, men med rätt behandling kan du få reducerad symtombild eller till och med bli symtomfri.

Vanliga symtom vid ulcerös kolit

Symtomen vid ulcerös kolit kommer för det mesta gradvis och kan förvärras med tiden. För de flesta börjar det med magsmärtor tillsammans med blod- och/eller slemblandad diarré. Magsmärtorna lättar ofta efter ett toalettbesök. Om du blöder mycket från tarmen kan du drabbas av blodbrist, vilket gör dig trött. Många går också ner i vikt eftersom de äter mindre och förlorar vätska på grund av diarréerna. Under skoven kan även andra delar av kroppen, som lederna, huden och ögonen, drabbas av inflammation.

Vem drabbas av ulcerös kolit?

De flesta är mellan 20 och 40 år när de blir sjuka för första gången, men även barn och äldre kan drabbas. Man vet inte exakt vad som orsakar ulcerös kolit, och därför finns det heller inga generella råd om hur du kan undvika att sjukdomen. Forskarna tror att vissa människor har en medfödd risk att utveckla ulcerös kolit och man misstänker även att sjukdomen kan utlösas av en kraftigare infektion.

Hur får jag diagnosen ulcerös kolit?

Om du upptäcker blod i avföringen ska du kontakta din vårdcentral. Läkaren undersöker dig och du får lämna blod- och avföringsprov. Skulle läkaren misstänka att du har ulcerös kolit får du en remiss till en mag-tarmspecialist som gör ytterligare undersökningar. Det kan ta lite tid innan du får en säker diagnos, men det är viktigt att du har tålamod. Rätt diagnos ger möjlighet till rätt behandling.

Behandling av ulcerös kolit

De flesta som drabbas av ulcerös kolit behöver någon form av behandling. Sjukdomen går inte att bota, men med rätt slags behandling kan inflammationen i tarmen läka och symtomen minska eller försvinna helt. Behandlingen kan bestå av flera olika slags läkemedel – en del tar du under en aktiv sjukdomsperiod för att läka inflammationen, andra tar du förebyggande för att minska risken att en ny inflammation ska uppstå. De allra flesta lyckas hålla sjukdomen i schack med hjälp av medicin, men i vissa fall kan det bli nödvändigt att operera bort en bit av tjocktarmen eller ändtarmen.

Lindra symtomen med kost och rörelse

Precis som när det gäller IBS finns det inga generella kostråd för dig som lider av ulcerös kolit. Fet mat, starka kryddor, kaffe och alkohol är exempel på sådant som ofta ger ökade besvär och som kan vara lämpliga att börja med att utesluta ut det dagliga kostintaget.
Ett mer komplicerat sätt är att med hjälp av dietist utesluta fermenterbara kolhydrater, som magen kan reagera på. Detta måste ske under övervakning, då nackdelen är att det i längden kan ge näringsbrist.

Det är viktigt att tillföra fermenterbara kostfiber till tjocktarmen för att kunna bilda kortkedjade fettsyror, som i sin tur är det främsta näringsämnet för tjocktarmens slemhinna för att förhindra en läckande tarm. Du kan även prova att lindra dina symtom med hjälp av att en kliniskt testad kostbehandling, som ReFerm.

ReFerm innehåller färdigfermenterade kortkedjade fettsyror och andra molekyler som ger näring åt de mikroorganismer som residerar (bor) på din tarmslemhinna. Du kan dricka ReFerm varje dag, som ett komplement till din vanliga kost. Testa dig fram och skriv matdagbok och med hjälp av appen MyReFerm kan du se hur dina symtom förändras från dag till dag. Tänk också på att stress ofta påverkar negativt och fysisk aktivitet kan minska besvären. Välj träningsform efter allmäntillstånd – en promenad kan ibland räcka långt.

 

Vad är ReFerm?

IBS, ulcerös kolit och inflammationer – kostdiet genom fermenterade livsmedel

Jag har diarré! Jag har förstoppning! Jag har både diarré och förstoppning! Jag har ont i magen! Jag har gaser och pruttar! Jag är så otroligt trött! Jag har ett sådant sug efter mat även om jag egentligen inte är hungrig. Besvären är många. Somliga är diagnostiserade med IBS, andra inte.

Läs mer

ReFerm är en fermenterad
havredryck för tarmfloran

  • Livsmedel för speciella medicinska ändamål
  • För kostbehandling av IBS & läckande tarm
  • Innehåller kortkedjade fettsyror & lactobaciller

 

Mer om ReFerm

VÄLKOMMEN
Caroline

TA LEDARSKAP ÖVER DIN TARMHÄLSA

I fjärde avsnittet av podcasten Magkänsla gästas vi av Leg psykoterapeut Susanne Jensen. Tillsammans diskuterar vi vad magkänslan faktiskt innebär, hur man tar ledarskap över sin tarmhälsa och vad yttre stress gör för kroppens inre landskap.
Podcasten görs av Caroline Lilja Olsson & Emilia Polster i samarbete med ReFerm.
Lyssna här!
[check-email]

Nyhetsbrev

Anmäl dig till ReFerms nyhetsbrev. Få tips om tarmhälsa och för nyheter om ReFerm direkt i din inkorg.