ULCERÖS KOLIT 2020-02-03T12:20:17+01:00

Vad är ulcerös kolit?

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom vilket innebär att en kronisk inflammation drabbat tarmen. Typiskt för ulcerös kolit är att symtomen går i perioder, så kallade skov. Du kan ha perioder då du mår dåligt och perioder med få eller eller inga symtom alls. Det varierar mycket från person till person.

Vanliga symtom

  • Blod eller slem i bajset.
  • Diarréer, ofta med blod. Du kan också bli förstoppad om bara ändtarmen är inflammerad.
  • Ont i magen, som ofta blir bättre efter att du har bajsat.
  • Känslor av att det trycker i ändtarmen och att du får bråttom att bajsa.
  • Trötthet och orkeslöshet. Det kan bero på blodbrist om du blöder mycket från tarmen.
  • Viktnedgång. Det kan bero på att du äter mindre mängder mat, förlorar vätska genom diarréerna eller på grund av själva inflammationen i tarmen.
  • Feber, om du är mycket sjuk.
  • Besvär i andra delar av kroppen, som huden, ögonen och lederna.

Behandling för ulcerös kolit

Det finns flera olika läkemedel som behandlar ulcerös kolit, vilken behandling som ges beror bland annat på hur svåra besvären är.

Läkemedel som dämpar inflammationen

De så kallade 5-ASA-läkemedeln används ofta vid ulcerös kolit. De minskar inflammationen i tarmen och kan användas när du har en pågående inflammation men används även som förebyggande behandling. 5-ASA går att få som tabletter, kapslar, stolpiller, skum eller vätska som förs in i ändtarmen. Prata med din läkare för mer information.

Kortison

Kortison minskar inflammationen i tarmen. Hur stor dos som ges och tiden för behandling varierar från person till person.

Biologisk och immunhämmande behandling

I vissa fall behandlas ulcerös kolit med så kallade immunmodulerande läkemedel eller biologiska läkemedel. Behandlingen fungerar genom att påverka immunförsvaret och därmed dämpa inflammationen. Denna behandling kan bli aktuell när besvären återkommer ofta och annan behandling inte hjälper.

Livsmedel för speciella medicinska ändamål (kostbehandling)

Till denna kategori räknas ReFerm, som varken är ett läkemedel, bulkmedel, diarréläkemedel eller probiotika. ReFerm riktar in sig på grundorsaken till besvären, det vill säga obalansen i tarmfloran. Genom att bidra till att återställa balansen i tarmfloran kan symtomen vid ulcerös kolit lindras. Läs hur det går till. ReFerm har kliniskt bevisad effekt vid ulcerös kolit.