För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Sedan gäller det att ta hand om sin surdeg, så du kan använda den i lång tid framöver.
Den här receptet på surdegsgrund består av dinkel, men du kan byta ut dinkel mot vetemjöl eller råg om så önskas.
Starta en surdeg:
Ingredienser:
Dag 1:
Diska och skölj noga en glasburk på 1 liter.
Blanda 30 gram (1/2 dl) siktat dinkelmjöl och 30 gram (1/2 dl) fullkorns dinkelmjöl med 100 gram (1 dl) vatten. Degen kommer vara lös. Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur.
Dag 2:
Rör runt i burken.
Dag 3:
Nu kan degen har börjat bubbla lite, men om det inte inträffat än så är det ingen fara. Rör ner ytterligare 30 gram siktat dinkelmjöl och 30 gram fullkorn dinkelmjöl och 50 gram (1/2 dl) vatten.
Dag 4:
Nu ska degen ha börjat bubbla och även exponerat lite. Nu är det dags att röra ner 30 gram siktet dinkelmjöl och 30 gram fullkorns dinkelmjöl och 75 gram (3/4 dl) vatten.
Dag 5:
Nu bör degen ha börjat bubbla ordentligt och blivit större och nu är det dags att börja baka med den!
Se vårt recept på surdegsfrallor.
Hur håller man liv i sin surdeg:
Så länge den står i kylskåpet avtar syraproduktionen i surdegen.
Genom att tillsätta lite mjöl och vatten kommer mjölksyrabakterierna att börja arbeta igen. Kvällen innan du ska baka med sin surdeg är det dags att mata den och lämna den framme i rumstemperatur över natten. Värme gör att bakterierna förökar sig, det börjar bubbla i surdegen. Det är ett tydligt tecken på liv.