Magbesvär under klimakteriet

Tarmhälsa

Många kvinnor upplever ökade magbesvär i samband med klimakteriet. I denna artikel tar vi upp de vanligaste symtomen och vad du kan göra för att lindra besvären och skapa en långsiktig och stabil tarmhälsa.

Klimakteriet som kan starta från 40 års ålder är en naturlig övergångsperiod i en kvinnas liv, som innebär en minskad produktion av könshormoner som östrogen och progesteron. Denna övergångsperiod kan skapa en del nya och besvärande symtom i kroppen under en tid innan hormonerna har balanserats. Ett vanligt bekymmer som kvinnor upplever är magbesvär, som till exempel uppsvälld mage eller IBS liknande symtom.

Exempel på magrelaterade symtom som kan uppstå eller förvärras under klimakteriet är:

1. Svullen och uppsvälld mage
2. Magsmärta
3. Förstoppning
4. Diarré
5. Sura uppstötningar
6. Matsmältningsproblem
7. Ökad gasbildning
8. Sura uppstötningar eller halsbränna
9. Matintolerans
10.Vätskeretention

Hur påverkas magen under klimakteriet?

Magbesvär är ett vanligt symptom som många kvinnor upplever när de går igenom klimakteriet. Detta inkluderar ofta en känsla av uppblåsthet, obehag, och ibland smärta i magen. Det finns flera faktorer som kan bidra till dessa besvär under klimakteriet:

Hormonella förändringar: De minskade nivåerna av östrogen och progesteron kan påverka matsmältningen och tarmfunktionen, vilket kan leda till ökad gasbildning och svullen mage.

Ökad stress: Klimakteriet kan vara en känslomässigt utmanande period, och stress kan påverka magen negativt genom att nervsystemet är kopplat till mag-tarmkanalen. Den ökade stressen visar sig ofta som magrelaterade symtom som avföringsbesvär, uppsvälld mage och smärta.

Ändrade kostvanor: Många kvinnor ändrar sina kostvanor under klimakteriet, vilket kan påverka magen. Kanske har du introducerat nya livsmedel som tarmfloran reagerar på?

Obalans i tarmfloran: Hade du redan innan du kom in i klimakteriet en tarmflora i obalans så kan den så kallade dysbiosen förvärras i samband med hormonförändringarna. Denna obalans kan också bidra till att du reagerar på olika livsmedel.

Svullen mage vid klimakteriet

Svullen och uppblåst mage är något som många människor upplever i perioder oavsett ålder. Men under klimakteriet är det vanligt att dessa besvär intensifieras, och orsakerna kan ofta härledas till förändringar i hormonbalansen snarare än enbart kost- och levnadsvanor.

Nivåerna av könshormonerna östrogen och progesteron genomgår fluktuationer under klimakteriet. Förändringarna börjar vanligtvis med en minskning av progesteronnivåerna följt av en sänkning av östrogenhalterna. Det är under denna period som kroppen ofta reagerar på förändringarna genom att lagra överskottsvätska. Vilket är en av orsakerna till att man kan uppleva att bland annat magen svullnar.

Har du dock med dig besvär med svullen mage in i klimakteriet kan dessa komma att förvärras där den svullna magen kan kopplas till både kostvanor och stress/oro. Denna svullenhet han vara ett symtom på en tarmflora i obalans och kan behandlas med högkoncentrerad postbiotika.

Vad kan du själv göra för att lindra dina magbesvär under klimakteriet?

Magbesvär under klimakteriet kan vara mycket besvärligt, påverka självförtroendet och livskvaliteten. För att hantera dessa symptom finns det några saker du kan göra:

Motion: Regelbunden träning kan hjälpa till att främja en hälsosam tarmfunktion och minska svullnad.

Stresshantering: Praktisera avslappningsövningar som yoga eller meditation för att minska stressnivåerna. Prova en andningsövning här.

Kostanpassningar: Undvik mat med högt sockerinnehåll och vitt raffinerat mjöl. Försök istället öka intaget av fermenterad kost samt äta mycket grönsaker i regnbågens färger och med högt fiber innehåll.

Ät i lugn och ro: Låt måltiden bli en stund för återhämtning genom att vara närvarande och aktivera det olika sinnen. Lägg bort telefon och dator och njut av och smaka på maten. Detta bidrar också till att du tuggar maten bättre. Prova en övning i mindful eating här.

Stärk tarmen med postbiotika: Genom att inta postbiotika, som innehåller fermenteringsämnen både stärker du tarmslemhinnan och återskapar balans i tarmfloran. Vi rekommenderar högkoncentrerat postbiotika från mikrobiellt fermenterade livsmedel med hög halt av postbiotika som kan fungera som en behandling vid magbesvär.

Konsultera din läkare: Om magbesvären är svåra eller långvariga, tveka inte att prata med din läkare. De kan erbjuda råd och eventuellt föreslå medicinsk behandling om det behövs. Ont i magen under en längre tid bör undersökas av en läkare för att utesluta sjukdom.

Att hantera magbesvär vid klimakteriet kräver tålamod och anpassning. Genom att följa dessa riktlinjer och ta hand om din fysiska och mentala hälsa kan du förbättra ditt välbefinnande och minska besvären under denna övergångsperiod och även långsiktigt.

Behandling för magbesvär och svullen mage i klimakteriet

En robust tarm med en stark tarmslemhinna och en tarmflora i balans är viktig för hela vår hälsa. Har du en bra tarmhälsa redan innan du kommer in i klimakteriet kan det göra att du hanterar övergången bättre. Men det finns hjälp att få. ReFerm som är postbiotika, gjord på mikrobiellt fermenterad havre har i studier bevisat minska inflammationen som skapats vid en skör tarm. Vid intag balanseras tarmfloran och kroppen behöver inte längre reagera med låggradig inflammation när immunförsvaret aktiveras. ReFerm påverkar därmed orsaken bakom symtomen och ger dig en långsiktig robust tarm.

Därför kan svullnaden minska med ReFerm

ReFerm innehåller viktiga näringsämnen för att tarmen snabbare ska kunna stärkas långsiktigt, och många upplever därför en mindre uppsvälld mage med ReFerm.

Prova ReFerm i 12 dagar

 

I slutändan är det viktigt att komma ihåg att varje kvinna är unik, och vad som fungerar bäst för att lindra magbesvär vid klimakteriet kan variera. Det bästa rådet är att lyssna på din kropp och ta hand om dig själv under denna livsförändrande period.

[check-email]