Uppsvälld mage – orsak och behandling

Dietisten tipsar Tarmhälsa

Därför får du en uppsvälld mage

Vi kan nog alla kan känna igen oss i, att magen emellanåt kan kännas uppblåst och behovet av att behöva knäppa upp byxknappen är ett måste.

Kärt barn har många namn så allt ifrån ballongmage, stressmage eller ”en hastig påkommen graviditet” kan det beskrivs som.

Inte ovanligt men när besvären börjar störa allt mer och inträffa med jämna mellanrum kan det vara angeläget att undersöka vad det kan bero på.

Orsak till svullen mage

Att magen känns uppblåst eller blir svullen är ett symtom som kan bero på olika saker. Det vi äter, stressen i vårt liv, mediciner som kan påverka tarmfloran, däribland antibiotika.

I de allra flesta fall är det inte farligt men om man under en längre tid har besvärats av en svullen mage och dessutom har andra besvär kopplade till magen bör man alltid ta kontakt med sin vårdcentral för vidare undersökning.

Många som har IBS har besvär med svullen mage. Celiaki och laktosintolerans kan likna symtomen vid IBS och därför kan det vara bra att utesluta dessa genom olika test.

Många berättar om att det framförallt är på kvällen som besvären med ballongmagen gör sig gällande, under natten sjunker magen ihop och du vaknar upp med en normal storlek på buken.

Svullen mage på morgonen

Även om svullen mage på kvällen är det mest vanliga så kan svullen mage på morgonen också vara ett problem. Det kan bero på att matsmältningen inte fungerar som den ska, kan man även vakna upp med en uppsvälld mage, vilket dels kan bero på födoämnesintolerans, val och mängd av kostfiber, mediciner eller sjukdom.

Vad får magen att svälla?

IBS eller ej, intar man en för stor mängd kostfibrer som överstiger den förmåga just din mag- och tarmkanal klarar av, kommer det innebära att du kan uppleva att din mage blir svullen och det produceras rikligt med gaser, speciellt den sort som kallas fermenterbara kostfibrer och som jäser i tjocktarmen.

Här kan det vara bra att förstå vad som händer vid matens väg genom mag-tarmkanalen, dvs. att födan som inte tas upp i tunntarmen når vår tjocktarm. Kostfibrerna fermenteras av tarmbakterier och samtidigt bildas gaser med uppspänd mage som följd. Hur stor mängd kostfiber du klarar av eller sort, är individuellt, men där lösliga fibrer generellt tolereras bättre.

För vissa gör det även ont med mer eller mindre smärtor som följd. Denna process är dock viktig för oss eftersom det även bildas kortkedjiga fettsyror som är näring till tarmcellerna.

Många som har IBS har även en dysbios i tarmfloran vilket gör det ännu mer besvärligt att tolerera intag av fermenterbara kostfibrer. Man saknar eller har brist på de tarmbakterier som kan ta hand om denna sorts fibrer.

För att komma tillrätta med detta gäller det att först försöka få bukt på sin dysbios. Genom att balansera upp sin tarmflora ökar även chansen att man kan tolerera ett större intag av kostfibrer och även en viss mängd av de fermenterbara kostfibrerna.

Ett effektivt sätt är att dricka Referm eftersom den innehåller en hög koncentration av kortkedjiga fettsyror men även andra molekyler som kan återställa en dysbios.

Många som börjar dricka Referm upplever ett lugn i magen och kan därefter börja introducera mer och mer fibrer efter hand.

Det gäller även att stegvis öka upp mängden kostfibrer och inte öka upp i för snabb takt. Låt din tarmflora få en chans att bygga upp sig, steg för steg.

Läs mer om vilken sorts fibrer som kan påverka dig med IBS och vilka som kan vara bra att börja lägga till.

Vad är bra mot uppblåst mage?

Förutom att lägga till Referm för att ge din tarm de bästa förutsättningar till att skapa en tarmflora i balans är det flera saker som kan påverka din tarms funktion.

IBS innebär en lättretbar eller överkänslig tarm, man har en störning i hur tarmen arbetar. Man kan känna att tarmen inte jobbar på som den ska, men genom att lägga till rörelse i sin vardag kan man underlätta för tarmrörelserna och på så sätt minska gasbildningen och den uppsvällda magen.

Träning kan lindra din uppsvällda mage eller IBS.

Få bort svullen mage snabbt

Ett sätt att snabbt få bort en svullen mage kan vara att låta tarmarna få massage.

Genom att själv massera sina tarmar och börja på höger sida, sätt till dig och att massera i riktning mot vänster sida kan man hjälpa födans väg genom mag-tarmkanalen.

Plötslig viktuppgång och svullen mage

Går man upp ett par kilo på en dag är det vatten och inte kroppsfett man har lagt på sig. Det kan bero på ett stort intag av salt eller kolhydrater.

Dagarna innan mens kan man också samla på sig extra med vätska.

Husmorstips svullen mage

Det är kanske fel att kalla dem husmorstips eftersom det finns en förklaring till varför besvär med gaser och uppsvälldhet kan göra sig gällande här:

 • Undvik sötningsmedel som till exempel; Xylitol och Sorbitol som finns i bland annat light produkter och tuggummin. Vid en känslig mage kan det vara svårt att bryta ner dessa i tarmen vilket kan resultera i gaser och uppsvälldhet.
 • Dra ner på eller uteslut kolsyrade drycker. Dessa kan orsaka besvär, eftersom bubblorna ansamlas i tarmen vilket kan leda till en uppsvälld mage.
 • Var snäll mot ditt matsmältningssystem och försök att undvika att överäta eller att småäta, dina tarmar behöver vila, vilket den inte får om du äter för ofta. Äter du för mycket hinner matsmältningen inte med och resultatet kan då bli en uppsvälld mage till följd.

Diafragmans påverkan på tarmarna

Uppblåsthet är ett vanligt symtom vid IBS och även om det kan bero på en dysbios i din tarmflora gäller det samtidigt att få din diafragmamuskel att jobba som den ska.

Under revbenen befinner sig diafragmamuskeln. När vi får ner andningen långt ner i buken, djupandning, fungerar diafragman på rätt sätt. Den förflyttar sig upp och ner. Detta uppskattas väldigt mycket av våra tarmar eftersom det skapar tillräckligt utrymme till dem.

Har man IBS kan däremot diafragmanmusklen vara lite slapp och fungerar inte riktigt som det är tänkt.

Det är en muskel som behövs användas, användas på rätt sätt, annars blir den stel och försvårar helt enkelt för tarmarna att få det utrymme som den behöver. Detta kan leda till att magen expanderar och känsla av uppblåsthet gör sig gällande.

Här har vi en andningsövning som får din diafragmamuskel att mjukna upp.

7 tips vid uppsvälld mage

För att komma tillrätta med en uppblåst mage kan följande hjälpa:

 1. Se över och reducera eventuellt ditt intag av kostfibrer, och öka upp successivt.
 2. Välj rätt sorts fibrer!
 3. Har du IBS, har du troligtvis också en dysbios – börja drick ReFerm för att återskapa en balans i din tarmflora.
 4. Låt måltiden få lugn och ro och tugga maten ordentligt. Prova mindful eating.
 5. Lägg till andningsövningar som får din diafragmamuskel att jobba som den ska.
 6. Få in vardagsmotion i ditt liv, för att på så sätt få igång dina tarmar!
 7. Få in återhämtning under dagen och minska stressen.

Läs om vår kund Charlottes resa från ett liv där den uppsvällda magen styr till ett bättre mående med livskvalitet genom ReFerm. Redan efter 14 dagar märkte Charlotte skillnad.

“Magen är lugnare och mer i balans. Det känns som tarmen är starkare. Det är något som står emot bättre och därigenom blir den inte lika känslig.”

[check-email]

  Anmäl dig här!