Lös mage och diarré – orsak och behandling

Tarmhälsa

Diarré och lös mage är ett mycket vanligt symptom och det kan finnas många olika orsaker till att man drabbas. Det kan uppkomma som symtom på grund av celiaki, laktosintolerans, inflammatoriska tarmsjukdomar eller IBS. Du kan även drabbas av diarré på grund av en infektion som vid magsjuka, eller efter en antibiotikakur.

Definitionen på diarré är fler än tre tunna och vattniga avföringar per dag.

Orsaker till diarré – Varför får vi lös avföring?

Matsmältningen, när födan vi äter ska brytas ner, äger mest rum i magsäcken och de övre delarna av tunntarmen, medan nedre delarna av tunntarmen och tjocktarmen suger upp vätska och viktiga beståndsdelar från maten till blodet.

Om vätskan inte sugs upp får man diarré. När det går för fort fram hinner inte tarmen ta upp näringen ur födan och vid långdragen diarré finns det risk för näringsbrist och viktnedgång.

Lös i magen länge

Vid långvarig diarré, eskalerande symtom eller stor påverkan på din livskvalité ska du uppsöka vården. Besök 1177 och läs vidare.

Diareedominerad IBS

Har man haft ont i magen en längre tid är det viktigt att uppsöka vården för att undersöka att ingen allvarligare sjukdom finns. Ser allt bra ut efter undersökning, kan diagnos diarréedominerad IBS ställas.

IBS delas in i fyra subtyper efter avföringarnas form och konsistens. IBS-D innebär att man domineras av lösa eller vattning avföringar. För många med en orolig mage med lös avföring är det värst på morgonen, och många rapporterar att de helst undviker frukosten för att magen ska hålla sig lugn.

Vad kan man bli lös i magen av?

Patienter som behandlas med en antibiotikakur får ofta en orolig mage och även diarré. Ofta är orsaken bakterien Clostridium difficile. Antibiotika rubbar balansen i tarmens normalflora genom att slå ut både nyttiga och oönskade bakterier. Resultatet blir en lös mage. Vissa bakterier däribland Clostridium difficile kan även föröka sig och orsaka skador på tarmslemhinnan.

Hur gör man för att få fastare avföring?

För att återställa tarmfloran kan man dricka Referm samtidigt som man äter antibiotika och en period efter. ReFerm är postbiotika och innehåller en hög koncentration av kortkedjiga fettsyror som är tarmslemhinnans främsta näringskälla, men den hjälper även till att återställa en obalans i tarmfloran.

ReFerm är en kostbehandling för dig som lider av IBS, andra magbesvär så som diarré eller har en tarmflora i obalans.

ibs diarré

Lös i magen av mat

Det finns både mat och dryck som får vår mag- och tarmkanal att jobba lite snabbare. Dit hör kaffe och alkohol men även produkter där sötningsmedel är tillsatt. Även fiberrik kost kan sätta igång tarmarna och orsaka diarré.

Vid långdragen diarré är det alltid viktigt att få i sig vätska och eventuellt även tillsätta salter så man inte riskerar uttorkning.

Vad ska man äta när man är lös i magen?

Det är inte alltid lätt att veta vad som går bra att äta när man är lös i magen. Fiberrik kost är inte alltid gynnsamt för dig med diarré, försök finna den mängd och typ som du kan tolerera.

Ta del av våra recept för dig men känslig mage eller hur du med känslig mage kan introducera mer fiber

Vid IBS ses en störd funktion av tarmens rörelsemönster vilket kan överreagerar i samband med måltid. Den som lider av IBS kan känna att man får diarré av allt man äter, men det behöver inte bero på livsmedlet i sig.

Försök även vara närvarande vid måltiden för att på så sätt underlätta för ditt matsmältningssystem att jobba ostörd. Försök även att inte äta allt för snabbt eller äta allt för stora portioner. När ens matsmältning inte fungerar som den ska är det lätt att både känna sig illamående efter maten och trött.

Läs mer och testa vår övning för Mindful Eating här.

 

[check-email]

    Anmäl dig här!