I detta inlägg svarar jag på de vanligaste frågorna om probiotika. Bland annat får du veta varför probiotika är bra för vår tarmhälsa och hur du kan få i dig probiotika genom maten du äter.
Vad är probiotika?
Probiotika beskrivs vanligtvis som levande mikroorganismer, det vill säga gynnsamma bakterier och innefattar oftast mjölksyrabakterier. Probiotika finns i livsmedel som fil, yoghurt, kefir, men även i tabletter och kapslar.
Det är dock oklart vilka individuella arter, stammar eller vilken kombination som är relevant för den enskilda. Det är därför svårt att säga vilken probiotika som är bäst för den enskilda. Bäst är säkerligen att prova sig fram. Viktigast här är att prova en produkt i taget och under minst fyra veckor, för att på bästa sätt kunna göra en utvärdering om man upplever en förbättring.
Vad är probiotika bra för?
Studier har kunnat visa att människor med en dysbios (obalans i tarmfloran) kan uppleva en positiv inverkan när dem äter probiotika. Den positiva inverkan hjälper dock bara så länge man intar probiotika, alltså när den passerar genom mag- och tarmkanalen och befinner sig i transit. De ”nya” bakterierna kan nämligen inte etablera sig i vår tjocktarm och bli en del av vår tarmbiota. Upplever man en positiv inverkan, ser jag inget fel i att fortsätta.
Vilken probiotika är bäst?
Hur den optimala tarmbiota ska se ut, är inte kartlagt i dag och troligtvis är det också väldigt individuell. Det är därför ingen ide att jämföra sin tarmbiota med grannens eftersom vi alla tycks ha en helt unik uppsättning och vi bör därför istället sträva efter att skapa de bästa tänkbara förutsättningar för att skapa en så optimala tarmbiota som din kropp kan åstadkomma.
Probiotika i mat
Fermenterade grönsaker, om de är rätt tillagde innehåller probiotika. Mjölksyrade grönsaker har historiskt sett används som en konserveringsmetod, så att råvaran kan hålla längre. När man mjölksyrar grönsaker ökar faktiskt näringsinnehållet. För att nämna ett exempel så innehåller faktiskt surkål mer C-vitamin än färsk vitkål.
Vissa fermenterade livsmedel innehåller probiotika medan andra får sina probiotiska stammar tillsatta. Surkål, kimchi, syrad fänkål eller rödkål och yoghurt är alla exempel på fermenterade livsmedel. Det är framförallt mejeriprodukter som har fått tillsatt mjölksyrabakterier, dit tillhör både filmjölk, yoghurt och kefir.
Kostens påverkan på vår tarmhälsa
Varje dag, varje vecka, år efter år bör vi äta en kost som gör vår tarmhälsa glad. Men ibland kommer livet ifatt än, vilket även händer mig som dietist. Trots att både kunskap och viljan finns är det inte alltid man får till det. Jag känner direkt när magen inte är i balans och det är dags att ge den lite extra kärlek. Då tar jag ReFerm för att stärka tarmmiljön och tarmbarriären eftersom jag vet hur viktigt det är för vår hälsa.
Läs mer om ReFerm här och hur den kan hjälpa dig med IBS eller andra återkommande mag- och tarmproblem.