Blåbär är verkligen ett superbär. Både våra ögon, immunförsvar, minnet och hjärtat påverkas positivt när vi äter blåbär. Men även vår mage gillar detta bär, både genom att öka tarmmotoriken och ge näring åt våra tarmbakterier.
Slår vi ihop jordgubbar, blåbär, aronia, svarta vinbär, björnbär, hallon i en grupp innehåller de alla C-vitamin och E-vitamin och brukar hamna i topp när man vill mäta antioxidantmängden.
Antioxidanter beskrivs ofta som våra skyddsänglar eftersom de skyddar oss mot skadliga fria radikaler. Fria radikaler kan nämligen skada och förstöra andra ämnen genom att oxidera dem. Vi kan inte helt undkomma fria radikaler, eftersom de bildas av syret vi andas in, och även i omsättningen i cellerna. De fria radikalerna som uppkommer på grund av inflammationer i kroppen bör vi däremot försöka undvika. För då bildas mycket fria radikaler.
Ju mer fria radikaler som kroppen bildar desto mer antioxidanter behöver vi, enkelt uttryckt.
Råvaror som har en blåsvart färg innehåller antioxidanten antocyaniner som är väldigt kraftfulla. Antocyaniner har kopplats till både minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Dit hör till exempel blåbär.
Antocyaniner, bidrar även till slemhinnornas normala funktion i magsäcken och tunntarmen. Likaså bidrar blåbär till en normal tarmfunktion eftersom dem innehåller kostfibrer.
Polyfenoler och flavonoider som finns i blåbär ökar bland annat elasticiteten i blodkärlen och förbättrar därmed blodflödet. Vår tankeverksamhet påverkas positivt helt enkelt.
Det som är allra viktigast är dock att få i sig ett så brett spektrum som möjligt av olika antioxidanter ifrån olika färger.
Antioxidanter är kroppens skyddsänglar mot den oxidativa stressen och olika färger indikerar på olika sorters antioxidanter. Ett enskilt livsmedel eller råvara kommer inte täcka kroppens behov av olika antioxidanter.
För att antioxidanterna ska kunna göra sitt jobb på allra bästa sätt behöver dem dessutom ha tillgång till olika mineraler bland annat selen som vi finns i fisk.
Antioxidanter finner vi således i både frukt, bär, grönsaker och rotfrukter men även i fullkornsprodukter, nötter, frön, te, kaffe och mörk choklad.