Kortkedjade fettsyror har en stor betydelse för vår tarmhälsa. För att tarmslemhinnan ska kunna bygga en robust barriär som hindrar bakterier och andra mikroorganismer att ta sig ut i kroppen behöver tarmslemhinnans celler rätt näring. Deras främsta näringskälla är kortkedjade fettsyror, som bildas i tarmen genom att probiotika fermenterar kostfiber. Det är därför viktigt att vi får i oss tillräckligt med kostfiber via kosten. Vi behöver ca 35 gram kostfiber per dag.
Vid inflammatoriska problem i tarmen, som vid IBS, har man ofta svårt att bearbeta kostfiber. Många har även alldeles för låg halt av probiotika. Därför kan det vara till hjälp att inta färdigfermenterade kortkedjade fettsyror, som t ex finns i postbiotikaprodukten ReFerm.
Här kommer tre recept på fiberrika frukostar!
Frukost 1
1 dl havregryn
2 dl havredryck
1 msk linfrö
½ dl blåbär
Blanda havregryn med 2dl vatten i en kastrull.
Koka upp och låt koka på svag värme ca 3 min under omrörning.
Servera gröten med blåbär, linfrö och havredryck.
8,2 gram kostfiber
Frukost 2
2 skivor rågbröd
Ost + gurka
½ banan
7,3 gram kostfiber
Frukost 3
1 skiva rågbröd
Ost + gurka
½ banan
1 msk psylliumfrön
Blanda psylliumfröna med 1-2dl vatten och drick ur ett glas.
12,5 gram kostfiber
Glöm inte dricka vatten!
Olösliga fibrer binder vätska och lösliga fibrer behöver vatten för att bilda sin hälsosamma gel. Det är därför viktigt att dricka ordentligt med vatten när man äter en fiberrik kost. På så vis minskar du risken för oönskad förstoppning och andra magbesvär.