Högtider kan vara svåra att kombinera med magbesvär. Vi vill att även du med till exempel IBS ska kunna njuta av mat i gott sällskap av vänner och familj. Därför har vår dietist tagit fram några goda och fiberrika recept till påskbordet som passar även för dig med känslig mage.
Både lax, sill, ägg och potatis brukar gå alldeles utmärkt för er med krånglande magar. Här delar vi även med oss av ett recept på fröknäcke som är fullproppad med fibrer som kan vara gott att komplettera sin silltallrik med.
Tänk på att hur mycket fiber just du kan tolerera är individuellt. Fibersorterna vi har valt är dock framtagna för känsliga magar.
Lök kan vara en bråkstake för många, så för att vara på den säkra sidan kan du med fördel välja sillsorter som inte ligger i ett klar spad och där du kan ta bort lökbitarna.
Fiskfetter
Fet fisk innehåller långa omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, som kopplats till en rad positiva hälsoeffekter. Dessa fetter är bra för våra kognitiva funktioner, vårt minne, inlärning och koncentration. EPA och DHA har även visat sig minska risken för hjärt- kärlsjukdomar
Klassisk silltallrik med färskpotatis, sill, kokt ägg, dill och laktosfri gräddfil. Enkelt och gott att servera med fröknäcke eller knäckebröd och en smakrik ost.
Hinner du inte baka ditt eget knäcke, välj ett knäckbröd istället.
Visste du att knäckebröd innehåller hela 17 gram kostfibrer per 100 gram. Kolla gärna på innehållsförteckningen på det knäckebröd du väljer för att säkra fiberinnehållet.
Silltallrik
4 portioner
Ingredienser:
800 g färsk potatis
100 g sill t ex inlagd
4 kokta ägg
3 dl laktosfri gräddfil
1 dl finhackad färsk dill
1 dl finskuren gräslök
Gör såhär:
- Koka potatis i lättsaltat vatten.
- Fördela sill, ägghalvor, potatis, gräddfil och gräslök på tallrikar.
- Servera gärna med knäckebröd, smör och en god ost.
Fröknäcke
Ingredienser:
1 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1,5 dl pumpakärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl chiafrön
0,5 dl rapsolja
2 dl vatten
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Koka upp vattnet.
- Blanda majsmjöl, solroskärnor, linfrön, chiafrön, pumpakärnor (spara några att strö över senare) och olivolja i en bunke. Häll på det kokande vattnet. Låt svälla 5-10 minuter.
- Klicka ut degen på ett bakplåtspapper. Använd händerna för att platta till degen. Lägg på ett till bakplåtspapper och kavla degen tunt, ca 1 mm.
- Dra bort det övre pappret. Strö över pumpakärnor och flingsalt. Kavla lite till så att frön och flingsalt fastnar, här behövs inget papper emellan.
- Baka fröknäcket ca 20-25 minuter. Önskas lite färg på knäcket så höj till 190 grader mot slutet, passa noga så att det inte bränns.
Snälla rotfrukter till påskbuffén
Ingredienser:
9 Palsternackor
1 Zucchini
5 Morötter
6 Potatisar (gärna med skalet på men välj ekologiskt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skala (eventuellt) och skär rotfrukterna i stavar och blanda med olivolja, salt, peppar och gärna färsk timjan eller rosmarin allt efter vad man tycker om.
- Rosta i mitten av ugnen ca 30 min tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin form.