Läckande tarm – symptom och behandling

Tarmhälsa

Inte enbart vår tarmflora påverkar vår hälsa utan även vilket skick vår tarm är i spelar en stor roll. En svag och skör tarm kan leda till olika symptom.

Vad innebär en läckande tarm?

Läckande tarm eller rättare sagt en ökad genomsläpplighet i tarmen innebär att man har en tarm vars barriärfunktion är försvagad.

Ny forskning har nu kunnat visa att även patienter med IBS kan ha en ökad genomsläpplighet i tarmen, och där grundorsaken till IBS beror på en försvagad tarmslemhinna.

Hur vet man om man har en läckande tarm?

Om det är en läckande tarm som ligger till grund för de symtom du kan kan vara svårt att avgöra. Det är inte helt lätt att veta om man har en barriärfunktion som inte är så stark som den bör vara. Det är nämligen diffusa symtom som kan uppstå som uppsvälld mage, diarré eller förstoppning, en ökad trötthet, problem med huden, ledvärk och depression.

Varför får man läckande tarm?

Vår livsstil med perioder av stress, felaktig kosthållning, antibiotikaanvändning, brist på fysisk aktivitet, alkoholintag, mediciner kan leda till näringsbrist hos tjocktarmscellerna, där de inte får tillräckligt stor mängd av kortkedjade fettsyror.

Dels kan det bero på obalans i tarmfloran, men även avsaknad av fermenterade kostfibrer som din tarmflora behöver för att bilda kortkedjiga fettsyror.

läckande tarm

Vad ska jag äta vid läckande tarm?

Dina tarmbakteriers främsta näringsämne heter fermenterbara kostfibrer; pektin, inulin, betaglukaner, oligosackarider och resistent stärkelse är alla fermenterbara fibrer, vilket översatt till råvaror är; havregryn, korn, grön banan, kall potatis, äpple, blåbär, kål, lök, broccoli, jordärskocka och baljväxter m.m.

Bieffekten kan vara att tarmbakterierna bildar gaser som koldioxid, vätgas och metangas, som kan ge upphov till magknip och uppblåsthet.

Har du IBS har du troligtvis en dysbios i din tarmflora och du kan då uppleva ovanstående bieffekter.

Behandling av läckande tarm

Först och främst är det bra att ta bort eller reducera de saker som kan störa din tarm. Ett högt intag av socker, ultraprocessad mat, alkohol, men även att se över sin livsstil kan ha stor betydelse.

Samtidigt kan du redan idag hjälpa din tarm att bygga upp sig själv igen genom att dricka ReFerm som är en postbiotisk dryck gjord på fermenterad svensk havre.

Läckande tarm och förstoppning

En studie från Örebros universitet har visat att äldre över 65 år med måttliga besvär av förstoppning eller diarréer har en försämrad barriärfunktion i tarmen. Ta del av en längre artikel här.

Frukost vid läckande tarm

Den bästa frukosten för dig med läckande tarm är att på fastande mage dricka ReFerm. På så sätt skapar du de bästa förutsättningarna för din tarm att läka igen och stärka din barriärfunktion.

Vänta gärna en timme innan du njuter av din vanliga frukost som gärna får bestå av en tallrik havregrynsgröt med lite psylliumfröskal.

Havre tillhör de lösliga fibrerna men även den sort som kallas fermenterbara fibrer som är mat till de bakterier som i sin ämnesomsättning bildar kortkedjiga fettsyror som vi idag vet är tarmslemhinnans främsta näringsämne.

Psylliumfröskal tillhör också de lösliga fibrerna och kan binda till sig vätska tarmen, vilket verkar samlande på lös avföring och mjukgörande på hård avföring. Psyllimfröskal passar alltså både för den med diarré och förstoppning.

ibs frukost

5 tips till dig med läckande tarm

  1. Se över din kost och försök dra ner på ultraprocessad mat och socker.
  2. Tillför mer fiber till din kost.
  3.  Se över dina stressnivåer och försök aktivera det parasympatiska nervsystemet genom till exempel andningsövningar eller yoga.
  4. Se över din alkoholkonsumtion som kan ha en stor påverkan på läckande tarm.
  5. Stärk din tarm och få en tarmflora i balans med ReFerm.

 

En läckande tarm behöver rätt förutsättningar

Med ReFerm får din tarm viktiga näringsämnen som behövs för att kunna återställa och stärka tarmfloran – långsiktigt.

Testa högkoncentrerad postbiotika
[check-email]